ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: Στη φυλακή παραμένει ο πρώην πρόεδρος της χώρας την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ

Ονδούρα: Στη φυλακή παραμένει ο πρώην πρόεδρος της χώρας την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ
Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες
AP Photo

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (2014-2022), που βαρύνουν υποψίες για συνέργεια στη διακίνηση ναρκωτικών και ζητούν την έκδοσή του οι ΗΠΑ, θα παραμείνει προφυλακισμένος, μετά την απόρριψη χθες Πέμπτη προσφυγής του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η προσφυγή απορρίφθηκε «κατά πλειοψηφία» από τα μέλη του κορυφαίου οργάνου της ονδουριανής δικαιοσύνης, εξήγησε εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Κάρλος Σίλβα, αναφερόμενος στο αίτημα των συνηγόρων του πρώην αρχηγού του κράτους να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο πρώην πρόεδρος, 53 ετών, που αρκετοί στην Ονδούρα αποκαλούν ΧΟΕ, από το αρκτικόλεξο του ονοματεπωνύμου του, βρίσκεται προφυλακισμένος στην έδρα της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στον ανατολικό τομέα της πρωτεύουσας.

Τη 14η Φεβρουαρίου, η Ουάσινγκτον υπέβαλε στην Τεγκουσιγκάλπα αίτημα σύλληψης και έκδοσης του δεξιού πρώην προέδρου, που κατηγορείται για συνέργεια στην εξαγωγή 500 τόνων κοκαΐνης στην αγορά των ΗΠΑ από το 2004.

Το σπίτι του κ. Ερνάντες, ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του, περικυκλώθηκε αμέσως από κάπου εξακόσιους αστυνομικούς. Την επομένη, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του από το ονδουριανό Ανώτατο Δικαστήριο, παραδόθηκε στην αστυνομία.

Προσήχθη μία ημέρα αργότερα ενώπιον δικαστή· η επόμενη δικάσιμος προγραμματίστηκε για τη 16η Μαρτίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, αποκάλυψε την 7η Φεβρουαρίου ότι ο πρώην πρόεδρος είχε εγγραφεί από την 1η Ιουλίου 2021 στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια της, λόγω διαφθοράς ή αντιδημοκρατικών ενεργειών στην κεντρική Αμερική.

Ο ΧΟΕ «ενεπλάκη» ή «διευκόλυνε» στη «διαφθορά και τη διακίνηση ναρκωτικών» και «χρησιμοποίησε τα κέρδη για τη χρηματοδότηση προεκλογικών του εκστρατειών», κατά τον κ. Μπλίνκεν.

Ο αδελφός του πρώην προέδρου, ο Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ερίζουν ότι ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν συνεργός του.

Ο πρώην πρόεδρος παρέδωσε την εξουσία την 27η Ιανουαρίου στην πρόεδρο της αριστεράς Σιομάρα Κάστρο, έπειτα από δύο συναπτές θητείες.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.