ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη συνεδρίαση στο Σ.A του ΟΗΕ απόψε στις 22:00: Παγκόσμιος πόλεμος ή ειρήνη;

Κρίσιμη συνεδρίαση στο Σ.A του ΟΗΕ απόψε στις 22:00
Κρίσιμη συνεδρίαση στο Σ.A του ΟΗΕ απόψε στις 22:00
AP Photo/John Minchillo

Απόψε το βράδυ στις 22:00 ώρα Ελλαδας, παίζονται όλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - Το παράθυρο για την ειρήνη και το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη 11η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε αυτή τη σύνοδο, αφού εμποδίστηκε να δράσει, όταν η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ ήδη από την Παρασκευή, το οποίο αποδοκίμαζε την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και απαίτησε την άμεση απόσυρση όλων των στρατευμάτων της από τη χώρα.

Θεωρητικά το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να περάσει επειδή κανένα έθνος δεν έχει δικαίωμα βέτο σε αυτήν την αίθουσα, αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικό όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όμως, παρόλα αυτά, μετά από πρόταση του Εμάνουελ Μακρόν απόψε το βράδυ θα τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα παύσης των εχθροπραξιών και των επιθέσεων στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Αν όμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία θέσει βέτο, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά και κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει εκτροχιασμό και κλιμάκωση του πολέμου. Όλα είναι ρευστά και η κατάσταση ενδέχεται να ξεκαθαριστεί απόψε αργά το βράδυ. Από την άλλη μεριά, αν η Ρωσία δεν θέσει βέτο στο Σ. Α. του ΟΗΕ ανοίγει μια χαραμάδα διαλόγου προς το δρόμο της ειρήνης.

Οι αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη είχαν ζητήσει από την Παρασκευή να διεξαχθεί ψηφοφορία απόψε στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αξιώνει η Μόσχα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.

Το κείμενο αυτό, που παραπέμπει στο Κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ή με άλλα λόγια επιτρέπει την καταφυγή στη χρήση βίας για την εφαρμογή του, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία με δεδομένο το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως κράτος-μόνιμο μέλος του. Για την Ουάσινγκτον μολαταύτα, η χρήση του ρωσικού βέτο θα επεδείκνυε την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.

Τα δεδομένα τώρα αλλάζουν αφού ο Μακρόν ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για την παύση των εχθροπραξιών και όχι για το θέμα της καταδίκης της εισβολής.

Το αν θα γίνει αποψε η ψηφοφορία θα εξαρτηθεί βεβαίως και από την πορεία των διαπραγματευσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ: «Καλωσορίζουμε την ευρωπαϊκή σας επιλογή»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεταφέρεται σε άλλο κτήριο το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης