ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απαιτούμε απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά όπλα που παρασκευάζονταν στην Ουκρανία

Ρωσία: Απαιτούμε απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά όπλα που παρασκευάζονταν στην Ουκρανία
Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας έθεσε νέα ερωτήματα προς τις ΗΠΑ για τα εργαστήρια παρασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία
AP PHOTO

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας έθεσε νέα ερωτήματα προς τις ΗΠΑ για τα εργαστήρια παρασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Αμείωτα συνεχίζει η Ρωσία την πίεσή της προς τις ΗΠΑ για την παρουσία και το καθεστώς λειτουργίας εργαστηρίων παρασκευής βιολογικών όπλων, ένα ζήτημα για το οποίο η Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει απαντήσει.

Σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Πέμπτης η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, αρχικά παρατήρησε ότι «δεν γνωρίζουμε πόσα χρόνια αναζητούσαν ευκαιρίες να αναπτύξουν αυτά τα όπλα».

«Βρήκαμε αυτά τα βιολογικά όπλα, βρήκαμε τα εργαστήρια ανάπτυξής τους, βρήκαμε το υλικό αυτό και για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία» είπε η κυρία Ζαχάροβα απευθύνοντας αμείλικτα ερωτήματα στις ΗΠΑ: «Τι έκανε το υλικό αυτό εκεί; Δεν έχετε σύνορα με τη χώρα αυτή, δεν έχετε στρατιωτικές δυνάμεις υπό το κάλυμμα της επιστημονικής ανακάλυψης. Τι έκαναν οι εμπειρογνώμονες που έδιναν οδηγίες στους Ουκρανούς τι να κάνουν;»

«Σήμερα θα θέλαμε απαντήσεις, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι σκοπό είχατε εκεί; Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος; Ποιος ήταν ο όγκος των επενδύσεων για τις βιολογικές έρευνες στην Ουκρανία;» συνέχισε το σφυροκόπημα η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Μαρία Ζαχάροβα είπε, ακόμα, ότι «το προσωπικό των ουκρανικών εργαστηρίων έλαβε στις 24 Φεβρουαρίου έγγραφα για την απομάκρυνση ιών χολέρας και άλλων ασθενειών που αποθηκεύονταν στα εργαστήρια και υπάρχουν έγγραφα γι’ αυτό».

«Πλέον δεν ζητάμε απαντήσεις, απαιτούμε. Μιλάμε για την προσπάθεια της ουκρανικής επιστημονικής κοινότητας να αναπτύξει ιούς. Στα ουκρανικά εργαστήρια υπήρχαν στελέχη βιολογικών ιών. Η καταστροφή του υλικού αυτού διατάχθηκε για να κρυφτούν πληροφορίες. Καταστράφηκε το σύνολο;» αναρωτήθηκε η κυρία Ζαχάροβα.

«Την εντολή έδωσε το υπουργειο Υγείας της Ουκρανίας. Και ποιος ήταν ο επικεφαλής; Ποιος ήταν αυτός που ενεπλάκη στην υγειονομική προστασία; Κατεστράφη πλήρως το υλικό ή όχι; Και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε; Μήπως βρίσκεται στα χέρια ακραίων στοιχείων και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό;» έθεσε νέα ερωτήματα η Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια παρατήρησε, μάλιστα, ότι «τα βιολογικά όπλα, όπως καταλαβαίνετε, έχοντας ζήσει την εμπειρία του κορονοϊού, είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις. Όλες οι χώρες αντί να διαβάζουν τα σκουπίδια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την τύχη αυτών των βιολογικών όπλων».

Συνεχίζοντας την επίθεση στις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι «υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και το Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ ελέγχει αυτό το πρόγραμμα και αυτά τα εργαστήρια που δεν βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης».

βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ παραδέχονται την ύπαρξή τους

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία καθώς οι ΗΠΑ τα ξημερώματα της Τετάρτης δια της τρίτης τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, Βικτόρια Νούλαντ, παραδέχθηκαν την ύπαρξή τους δηλώνοντας την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να καταληφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις

«Η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας, και είμαστε πράγματι ανήσυχοι αυτό το διάστημα για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να αποπειραθούν να τις καταλάβουν», είπε η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης.

Η κυρία Νούλαντ, ωστόσο, δεν απάντησε στα αιτήματα Ρωσίας και Κίνας να δώσουν οι ΗΠΑ απαντήσεις για το αν στα εργαστήρια αυτά υπήρχε και αμερικανική εμπλοκή.

Συγκεκριμένα η Κίνα ζήτησε την Τρίτη από την Ουάσιγκτον να δημοσιοποιήσει «σχετικές λεπτομέρειες όσο το δυνατόν συντομότερα» σχετικά με τα υποτιθέμενα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ίδιες τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ διαθέτουν 26 βιολογικά εργαστήρια και άλλες σχετικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, οι οποίες όντως έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιγιάν σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

Παράλληλα η Ρωσία, δια της εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε, επίσης, την Τρίτη, ότι «επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν, κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, της έκτακτης εκκαθάρισης από το καθεστώς του Κιέβου από ίχνη του στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος που εφάρμοσε το Κίεβο με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ».

Τα ρωσικά έγγραφα

Η Ρωσία δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι η Ουκρανία εργαζόταν για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Πρόκειται για επικίνδυνους βιολογικούς παράγονες όπως ο άνθρακας και η πανώλη και το Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή να τα καταστρέψουν - παραβιάζοντας το άρθρο 1 της απαγόρευσης των βιολογικών όπλων του ΟΗΕ. Πρόκειται για εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Προηγουμένως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε δημόσια το θέμα των χημικών και βιολογικών όπλων. Η Ρωσία, ισχυρίστηκε –χωρίς να παρέχει στοιχεία– είχε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την προοπτική να χάσουν τον έλεγχο σε μυστικά δυτικά χημικά και βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία.

«Νομίζω, και δεν θα αποκαλύψω μυστικά, αλλά έχουμε στοιχεία ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί πολύ για την τύχη των χημικών και βιολογικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. «Ανησυχούν ότι θα χάσουν τον έλεγχο αυτών των εγκαταστάσεων».

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ρωσικής δύναμης ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας, Ιγκόρ Κιρίλοφ, ένα δίκτυο περισσότερων από 30 βιολογικών εργαστηρίων δημιουργήθηκε στην ουκρανική επικράτεια κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Μείωσης Απειλών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στα στρατιωτικο-βιολογικά προγράμματα που εφαρμόζει το Πεντάγωνο στον μετασοβιετικό χώρο. Στην Ουκρανία δημιουργήθηκε ένα δίκτυο περισσότερων από 30 βιολογικών εργαστηρίων. Μερικά από αυτά είναι ερευνητικά εργαστήρια και άλλα, υγειονομικά -επιδημιολογικά», συμπλήρωσε ο Κιρίλοφ.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «Πρώτον, η βιολογική κατάσταση παρακολουθείται σε περιοχές όπου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είναι πιθανή η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, υπάρχει η συλλογή και η μεταφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες δειγμάτων εξαιρετικά παθογόνων μικροοργανισμών. Και τρίτον, έρευνα για παράγοντες βιολογικών όπλων, ειδικοί για τη δεδομένη περιοχή, που έχουν φυσικούς παγετούς και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο».

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κιρίλοφ, το Πεντάγωνο εργάστηκε πάνω σε ένα έργο 11,8 εκατ. δολαρίων για τη διάγνωση, την επιτήρηση και την πρόληψη ζωονοσογόνων ασθενειών στον ουκρανικό στρατό.

«Την περίοδο 2020-2021 το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διεξήγαγε έρευνα στην Ουκρανία για τα παθογόνα του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, της λεπτοσπείρωσης, της μηνιγγίτιδας και των χανταϊών στο πλαίσιο μιας Ουκρανο-Γερμανικής πρωτοβουλίας για βιολογική ασφάλεια στα περιμετρικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Κιρίλοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Περισσότερα από 30 βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία» - Οι έρευνες για ασθένειες και ιούς

Ουκρανία: Μετά τη Ρωσία και η Κίνα ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια

Ρωσία: Οι Ουκρανοί είχαν επικίνδυνα χημικά και βιολογικά όπλα στα σύνορα - Δείτε έγγραφα