ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις - «Υπάρχει χώρος για συμβιβασμό»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις - «Υπάρχει χώρος για συμβιβασμό»
Σταμάτησαν οι συνομιλίες και αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη (16/3).
Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή συνέχεια των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη (16/03), σύμφωνα με σύμβουλο του Ζελένσκι. Ανοικτή χαραμάδα για διπλωματική λύση.

Ο σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μικάιλο Ποντολιάκ, που ηγείται της αντιπροσωπείας του Κιέβου στις συνομιλίες με αυτή της Μόσχας, ανέφερε πως για σήμερα οι διαπραγματεύσεις σταματούν.

«Θα συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη και ρευστή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μικάιλο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Πούτιν δεν βλέπει πρόθεση συμβιβασμού από το Κίεβο - Προσπάθειες για διπλωματική λύση από ξένους και Ουκρανούς ηγέτες

Παρά τη «χαραμάδα» για συμβιβασμό που άφησε ο σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές ελπίδες για διπλωματική λύση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε πως «το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούν να φέρουν Κίεβο και Μόσχα ένα βήμα πιο κοντά δια μέσω της διπλωματικής οδού. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αναλάβει ρόλο «ειρηνοποιού» και στέλνει σε Ρωσία και Ουκρανία τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου θα βρεθεί σε Μόσχα και Κίεβο την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, από την πλευρά του, προέτρεψε τον πάπα Φραγκίσκο να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεσούσης της ρωσικής εισβολής, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για να σταματήσει ο πόλεμος και να σωθούν ζωές.