ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Oι εταιρείες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενώ εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες κλείνουν ή αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, άλλες αψηφούν τις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αρκετές εταιρείες αρνούνται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εν μέσω του διεθνούς εμπάργκο. Η Koch Industries, ένας αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός του οποίου η θυγατρική Guardian Industries λειτουργεί δύο εργοστάσια παραγωγής γυαλιού στη Ρωσία, είπε ότι το κλείσιμο του καταστήματος της τώρα θα έθετε τους 600 εργαζομένους της «σε μεγαλύτερο κίνδυνο και θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό».

Οι δύο εταιρείες έδωσαν τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια δολάρια σε ρεπουμπλικανικές ομάδες και εκστρατείες υποψηφίων το 2020. Άλλες εταιρείες που διατηρούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία περιλαμβάνουν γνωστές μάρκες όπως η Subway, η οποία διαθέτει 446 τοποθεσίες franchise fast-food στη χώρα. Πολυεθνικές με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η Emerson Electric, η οποία παράγει ηλεκτρικούς κινητήρες και συστήματα αποθήκευσης· και την παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία Schlumberger.

Επίσης σε μια λίστα που συνέταξε ο Jeffrey Sonnenfeld, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Yale, ήταν η Natura and Co., η εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία πίσω από τα καλλυντικά Avon, το Body Shop και άλλα προϊόντα ομορφιάς.

Ο παγκόσμιος γίγαντας τροφίμων Cargill, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα μόλις την Πέμπτη, ανέφερε σε δήλωσή του ότι από την Παρασκευή «μειώνει» τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Ρωσία. «Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε μόνο τις βασικές μας εγκαταστάσεις τροφίμων και ζωοτροφών στη Ρωσία», δήλωσε η εταιρεία. «Το φαγητό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως όπλο».

Ένας εκπρόσωπος της Subway είπε ότι δεν ελέγχουν ανεξάρτητους δικαιοδόχους στην Ουκρανία. Μετά από επικοινωνία με το NBC News την Παρασκευή, η Pirelli, κατασκευάστρια ελαστικών, ανακοίνωσε ότι περιόριζε τις εργασίες στα εργοστάσια ελαστικών της στη Ρωσία και φρενάρει όλες τις νέες επενδύσεις στη χώρα.

Η Halliburton, ο κολοσσός των υπηρεσιών πετρελαίου που κάποτε απασχολούσε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέστειλε τις «μελλοντικές συναλλαγές με τη Ρωσία» - αφού δέχθηκε κριτική την Πέμπτη.

Πηγή: Sky News

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω απο 40.000 Σύροι ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας