ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άγρια ζώα πεθαίνουν στους ζωολογικούς κήπους - Εκκλήσεις για βοήθεια

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι ζωολογικοί κήποι της Ουκρανίας
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι ζωολογικοί κήποι της Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ζωολογικός κήπος του Κιέβου ζητά ασφαλή διάδρομο για την εκκένωση των ζώων εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Ένας ζωολογικός κήπος κοντά στο Κίεβο ζήτησε τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διάσωση ζώων εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο ζωολογικός κήπος Park XII Months, που βρίσκεται στο χωριό Ντεμιντίβ, 25 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, ζήτησε βοήθεια για την εκκένωση των ζώων ή εθελοντές να φέρουν τροφή για όσα είναι δύσκολο να μεταφερθούν.

Τα τοπικά δίκτυα αναφέρουν ότι ορισμένα από τα ζώα έχουν ήδη αρχίσει να πεθαίνουν λόγω της πείνας και του κρύου. Ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου, Mιχαίλο Πίντσουκ είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook ότι δεν υπάρχει ρεύμα ή φυσικό αέριο στο πάρκο και ότι η παροχή ντίζελ στο πάρκο έχει τελειώσει.

Σε μια ανάρτηση που μεταφράστηκε από τα ουκρανικά, είπε ότι τα ανθεκτικά στον παγετό ζώα πεθαίνουν από την πείνα στις υπαίθριες εγκαταστάσεις και άλλα ζώα που χρειάζονται ζέστη πεθαίνουν από την πείνα και από το κρύο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ζωολογικού κήπου, φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα ζώων, όπως αρκτικούς λύκους, τσιτάχ, λεοπαρδάλεις, λευκές τίγρεις της Βεγγάλης, καθώς και ένα «Νησί των Πιθήκων», που κατοικείται από μια οικογένεια καπουτσίνων. Στην τοποθεσία υπάρχει επίσης ένας ζωολογικός κήπος με κατοικίδια ζώα, όπως πόνι.

«Χρειαζόμαστε πράσινους διαδρόμους για να φέρουμε ντίζελ, θέρμανση και τροφοδοσία. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ρινόκερους και καμηλοπαρδάλεις, μεγάλα ζώα, δεν έχουμε καν φάρμακα για να τα κοιμίσουμε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε πράσινους διαδρόμους», είπε ο κ. Pinchuk.

Αυτό δεν είναι το μόνο ζωολογικό πάρκο στην Ουκρανία που επλήγη από βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις. Την Πέμπτη, ένας άλλος ζωολογικός κήπος στη νότια Ουκρανία έκανε έκκληση για βοήθεια καθώς φέρεται να εξαντλούνται τα τρόφιμα και οι προμήθειες για τα ζώα του, όπως καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι και πολικές αρκούδες.

Ο ζωολογικός κήπος δημοσίευσε εικόνες στο Facebook με τα συντρίμμια από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν τμήματα των εγκαταστάσεων τους. Η Human Rights Watch ανέφερε επίσης την Πέμπτη (17/3) ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επανειλημμένα ρουκέτες στην πόλη.

«Πολλές κατοικημένες περιοχές στο Mικολάιβ συγκλονίστηκαν από επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς σε διάστημα μιας εβδομάδας», δήλωσαν ερευνητές κρίσεων και συγκρούσεων στο Human Rights Watch.«Κάθε μέρα πάμε στη δουλειά, ταΐζουμε και καθαρίζουμε τα ζώα παρά το ουρλιαχτό της σειρήνας αεροπορικής επιδρομής», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος στην ανάρτηση στο Facebook.

«Επτά από τους υπαλλήλους μας πήγαν στο μέτωπο να πολεμήσουν. Εάν θέλετε να βοηθήσετε οικονομικά τον ζωολογικό κήπο, δημοσιεύσαμε τα ενημερωμένα στοιχεία της εταιρείας για την παροχή βοήθειας σε δολάρια και ευρώ», πρόσθεσε. Άνθρωποι φέρεται να αγοράζουν εισιτήρια για τον ζωολογικό κήπο μέσω Διαδικτύου και εξακολουθούν να κάνουν κράτηση για επισκέψεις μέσω του ιστότοπου.