ΚΟΣΜΟΣ

Η γενοκτονία των Αρμενίων σε κόμιξ στα γαλλικά σχολεία

Η γενοκτονία των Αρμενίων σε κόμιξ στα γαλλικά σχολεία

Την άμεση απόσυρση από το αναλυτικό πρόγραμμα των γαλλικών σχολείων ζήτησαν οι γονείς Τούρκων μαθητών, ενός κόμιξ με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το κόμιξ έδειχνε έναν Τούρκο χωρικό να κουβαλάει ένα τεράστιο καλάθι γεμάτο κρανία, πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη φράση «Γενοκτονία των Αρμενίων». Πίσω του ένας κομψός Γάλλος προσθέτει ένα ακόμα κρανίο στο καλάθι. Ο Τούρκος προσπαθεί να ανεβάσει το βαρύ φορτίο του σε ένα βουνό, που έχει στην κορυφή του τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σκίτσο αυτό παρουσίασε μια καθηγήτρια σε λύκειο του Μονπελιέ στη Γαλλία και ζήτησε από τους μαθητές να το σχολιάσουν: «Τι καταλαβαίνετε από το σκίτσο; Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με αυτό;», είπε η καθηγήτρια.

Οι Τούρκοι μαθητές Μοχάμεντ Άλι Ερκί, 17 ετών, και ο Ισμαήλ Ερντάλ, 14 ετών, σοκαρίστηκαν από το σκίτσο: «Δεν διαπράξαμε γενοκτονία και μας κατηγορείτε γι' αυτό. Τι πιστεύετε για τους Αλγερινούς;», φέρεται να είπε ο ένας μαθητής.

Οι γονείς των μαθητών κατήγγειλαν το περιστατικό στη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση COJEP. Ο πρόεδρός της, Άλι Γκεντίκογλου, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη γαλλική κυβέρνηση να αποσύρει το κόμιξ από τα σχολεία.