ΚΟΣΜΟΣ

Όμορφος κόσμος: Ο Μπάιντεν, ο γιος του και το 1 δισ. δολάρια στους Ουκρανούς

Όμορφος κόσμος: Ο Μπάιντεν, ο γιος του και το 1 δισ. δολάρια στους Ουκρανούς
Σάλος με βίντεο δηλώσεων Μπάιντεν για την Ουκρανία την περίοδφο που ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
AP Photo

Ένα βίντεο από το παρελθόν και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2018, του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει προκαλέσει σεισμό στα κοινωνικά δίκτυα ενώ έχει δημοσιευθεί και σε αρκετά Αμερικανικά ΜΜΕ όπως στην Wall Street Journal.

Στο βίντεο ο Αμερικανός πρόεδρος ακούγεται να περιγράφει κατά τη διάρκεια Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις (28/1/2018) τις συζητήσεις με την ηγεσία της Ουκρανίας για να της χορηγηθεί εγγύηση δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το περιστατικό το οποίο θυμίζει στα social media ο χρήστης που το ανάρτησε, πρέπει να εκτυλίχθηκε τη διετία 2014 – 2016, κρίνοντας από τα ονόματα στα οποία αναφέρεται, του Πέτρο Ποροσένκο, προέδρου την περίοδο εκείνη στην Ουκρανία, και του Αρσένι Γιάτσενιουκ, τότε πρωθυπουργού της χώρας.

Για όσους δεν θυμούνται εκείνη την περίοδο ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ! Όπως ακούγεται να λέει δημοσίως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ζητήσει από την τότε ουκρανική κυβέρνηση να απολύσει τον γενικό εισαγγελέα προκειμένου να της δοθεί το δάνειο. Επρόκειτο περί δάνειο εγγύησης ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ο Τζο Μπάιντεν όπως μπορείτε να δείτε μιλάει με απαξιωτικό τρόπο για τον εκβιασμό του στην ουκρανική ηγεσία, από την οποία ζήτησε ν’ απολύσει τον γενικό εισαγγελέα προκειμένου να της δοθεί εγγύηση δανείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.


Στο συγκεκριμένο βίντεο ο Τζο Μπάιντεν ακούγεται να λέει επί λέξει:


«… πήγα, υποθέτω, τη 12η ή 13η φορά στο Κίεβο και έπρεπε να ανακοινώσω ότι υπήρχε άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια εγγύηση δανείου και υπήρχε δέσμευση από τον Poroshenko και από τον Yatsenyuk ότι θα αναλάμβαναν δράση κατά του γενικού εισαγγελέα και δεν το έκαναν! Έτσι βγήκα στη συνέντευξη Τύπου και είπα ότι δεν θα δώσω… δεν θα σας δώσουμε το δισεκατομμύριο δολάρια και είπαν ότι δεν έχετε καμία εξουσία! Δεν είσαι πρόεδρος! Ο πρόεδρος είπε… τηλεφώνησέ του! (γέλια από το ακροατήριο).

Είπα ότι σου λέω δεν παίρνεις το δισεκατομμύριο δολάρια, είπα ότι δεν παίρνεις το δισεκατομμύριο και θα φύγω από εδώ μέσα, νομίζω ότι ήταν 6 ώρες, είπα ότι θα φύγουμε σε έξι ώρες, αν ο εισαγγελέας δεν απολυθεί, δεν παίρνεις τα λεφτά! Αντε, π… γιε! (γέλια από το ακροατήριο) Απολύθηκε! Και έβαλαν κάποιον που ήταν αξιόπιστος τότε!».

Ο γιος του Μπάιντεν και το φυσικό αέριο της Ουκρανίας

Θα αναρωτηθείτε βεβαίως, για ποιο λόγο οι ΗΠΑ να ήθελαν την καθαίρεση του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας; Όλως τυχαίως το 2014, το όνομα του Χάντερ Μπάιντεν εμφανίζεται να σχετίζεται με την εταιρεία φυσικού αερίου Burisma Holdings, όταν η Ουκρανία βράζει κυριολεκτικά μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την αντιπολίτευση και το κίνημα του Maidan, το κίνημα των πλατειών.

Την Burisma Holdings, που έχει έδρα στη Λεμεσό, είχε ιδρύσει το 2002 ο Μίκολα Σλοτσέβσκι, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός της τελευταίας κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που ανατράπηκε από το Euromaidan.

Εν μέσω της χαοτικής κατάστασης που ακολούθησε την ανατροπή της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς το 2014, η Εισαγγελία Διαφθοράς ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τα πεπραγμένα του υπουργού και επιχειρηματία Σλοτσέβσκι (έφυγε από τη χώρα μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς), ενώ τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία πάγωσαν με απόφαση των βρετανικών Αρχών (όχι στο πλαίσιο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στα πρώην στελέχη της ανατραπείσας κυβέρνησης). Την εμπλοκή του υιού Μπάιντεν την έκανε με αποκαλυπτικό δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Post.

Η εφημερίδα υποστήριξε μάλιστα ότι έχει στην κατοχή της e-mail που αποδεικνύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο γνώριζε τις δραστηριότητες του γιου του, Χάντερ, στην Ουκρανία, αλλά πίεσε και πολιτικά το Κίεβο υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας, στην οποία ήταν σύμβουλος, με μισθό 50.000 δολάρια τον μήνα.

Ο Χάντερ Μπάιντεν βρέθηκε στο στόχαστρο όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ενεργό μέλος στο συμβούλιο της εταιρείας ενέργειας Burisma, στην Ουκρανία, την περίοδο που ο πατέρας του διατελούσε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τότε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι ενεπλάκη στην πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση προκειμένου να απομακρυνθεί ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, που σκόπευε να ερευνήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στο ντιμπέιτ των Προέδρων, όμως, ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε συζήτησε τις δραστηριότητες του γιου του. Απλές συμπτώσεις ή κάτι άλλο;

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Διαβάστε επίσης:

Live Blog: Αποκλεισμένα τα λιμάνια της Ουκρανίας - Επιθέσεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσό, Μαριούπολη