ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το FBI και η ισπανική αστυνομία κατέσχεσαν γιοτ Ρώσου ολιγάρχη στη Μαγιόρκα

Το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη στη Μαγιόρκα
Το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη στη Μαγιόρκα
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ισπανική αστυνομία και το FBI κατέσχεσαν ένα υπερπολυτελές γιοτ στη Μαγιόρκα που συνδέεται με σύμμαχό του Πούτιν

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωράσει σε κατάσχεση γιοτ ολιγάρχη από τότε που η χώρα συγκέντρωσε μια ειδική ομάδα δράσης για να στοχεύσει τις ρωσικές ελίτ ως απάντηση στην εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Το πλοίο των 83 εκατομμυρίων ευρώ ονομάζεται Tango και συνδέεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου κατέσχεσαν το γιοτ τη Δευτέρα στη Marina Real στην Πάλμα, πρωτεύουσα της νήσου Μαγιόρκα και των Βαλεαρίδων Νήσων.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κατασχέσει πολλά σούπερ γιοτ που συνδέονται με μερικούς από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας για να ασκήσουν πίεση σε ολιγάρχες που πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Άλλα, όπως το γιοτ 600 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς στον οποίο έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις, φαίνεται ότι απέφυγαν την κατάσχεση, αν και τη Δευτέρα έφυγε από λιμάνι στην Τουρκία καθώς η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό εκεί πιέστηκε να δράσει.

Το Solaris, το οποίο έχει μήκος 140 μέτρα και διαθέτει ελικοδρόμιο και πισίνα, αναχώρησε από το λιμάνι της Αλικαρνασσού τη Δευτέρα, μετά από πίεση στην Global Ports Holding της μαρίνας με έδρα το Mayfair. Τώρα βρίσκεται αγκυροβολημένο στην παραλία Yalikavak στη νοτιοδυτική Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων ναυτιλίας Marine Traffic.

Το τελευταίο γιοτ που ακινητοποιήθηκε είναι το Tango, το σκάφος μήκους 78 μέτρων που συνδέεται με το Βέκελσμπεργκ που φέρει σημαία των Νήσων Κουκ και είναι νηολογημένο σε εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Το γιοτ μπορεί να φιλοξενήσει 14 επισκέπτες σε επτά καμπίνες πολυτελείας, με πλήρωμα 22 ατόμων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα SuperYachtFan.

Η ισπανική αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το γιοτ κατασχέθηκε στο πλαίσιο ερευνών για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και πλαστά έγγραφα που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να κρύψουν την ιδιοκτησία του σκάφους με στόχο να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Στην έφοδο βρέθηκαν έγγραφα και συσκευές που έχουν ληφθεί για εξέταση.

Οι αρχές των ΗΠΑ προσδιόρισαν το Tango ως περιουσιακό στοιχείο του Βέκσελμπεργκ τον Μάρτιο, εκτιμώντας την αξία του στα 90 εκατομμύρια δολάρια. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (Ofac) είπε επίσης ότι ο Ρώσος μεγιστάνας είχε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος 90 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα Airbus A319 που χρησιμοποιείται συνήθως από τις αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά έως και 150 επιβατών.

Τα περιουσιακά στοιχεία του πιστεύεται ότι ανέρχονται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σλυμφωνα με τον Ofac. Συγκέντρωσε τον πλούτο του κυρίως από τα πρόσφατα ιδιωτικοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και αλουμινίου στον χαοτικό απόηχο της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Του επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις το 2018 ως μέρος ενός πακέτου κυρώσεων των ΗΠΑ για την «κακοήθη δραστηριότητα της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στην Κριμαία της Ουκρανίας, που ξεκίνησε το 2014, και της υποστήριξης προς το καθεστώς του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ- Άσαντ.

Δημοσιογράφοι του Associated Press στο σημείο είδαν την αστυνομία να μπαίνει και να βγαίνει από το σκάφος το πρωί της Δευτέρας. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Βέκσελμπεργκ στις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί και οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να συναλλάσσονται μαζί του και με τις εταιρείες του.

Αυτή είναι η πρώτη κατάσχεση στις ΗΠΑ από τότε που ο γενικός εισαγγελέας Mέρικ Γκάρλαντ και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν συγκέντρωσαν μια ομάδα εργασίας- ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μάχη των κατασχέσεων» - Τα σούπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών