ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μάχη των κατασχέσεων» - Τα σούπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών

To Amore Vero του μεγιστάνα του πετρελαίου
To Amore Vero του μεγιστάνα του πετρελαίου
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί δύο υπερπολυτελή γιοτ τα οποία ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Amore Vero, ένα γιοτ 116 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, κατασχέθηκε στη Γαλλία, ανέφεραν οι Financial Times. Το Forbes δημοσίευσε ένα άρθρο την Τετάρτη λέγοντας ότι το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ στον κόσμο, το Dilbar 600 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Aλισερ Ουσμάνοφ, κατασχέθηκε στη Γερμανία, αλλά αργότερα απέσυρε αυτή την αναφορά, επικαλούμενη ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομίας και Καινοτομίας του Αμβούργου.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική αστυνομία κατέλαβε τη «Lady M», που ανήκει στον Αλεξέι Μορντάσοφ, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, την Παρασκευή, ανέφερε η Guardian, προσθέτοντας ότι το γιοτ που ανήκει στον Γκενάντι Τιμοσένκo, έναν άλλο Ρώσο δισεκατομμυριούχο που έχει δεσμούς με τον Πούτιν, θα κατασχεθεί στο εγγύς μέλλον.

Η καταστολή των ολιγαρχών της Ρωσίας ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου, όταν η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε πέντε οικογένειες της ρωσικής ελίτ, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση σε οποιοδήποτε ακίνητο ή τη συμμετοχή σε οποιεσδήποτε συναλλαγές στις Η.Π.Α.

Το Amore Vero

Το Ηνωμένο Βασίλειο. ακολούθησε το παράδειγμά τους, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία 100 ατόμων την επόμενη μέρα και περιορίζοντας το ποσό που μπορούν να καταθέσουν οι Ρώσοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. τραπεζικοί λογαριασμοί. Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, ενέταξε 26 Ρώσους στη λίστα κυρώσεων τη Δευτέρα. Στους εν λόγω δισεκατομμυριούχους θα δεσμευτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος ή η διέλευση μέσω της ΕΕ.

Τα βασικά περιουσιακά τους στοιχεία - ή τουλάχιστον τα πιο συμβολικά- είναι τα megayachts που αγαπούν πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Καθώς προετοιμάζονται περισσότερες κυρώσεις για τις επόμενες ημέρες, ενδέχεται να κατασχεθούν περισσότερα γιοτ.

Το Fortune έφτιαξε μία λίστα με έξι Ρώσους δισεκατομμυριούχους και τα μεγάλα σκάφη τους, μερικά από τα οποία μπορεί να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών κατασχέσεων.

Το "Dilbar" του Aλισερ Ουσμάνοφ

Το "Dilbar" ανήκει στον γεννημένο στο Ουζμπεκιστάν Ρώσο επιχειρηματία Ουσμάνοφ, τον 94ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Το γιοτ κατασχέθηκε από τη Γερμανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Forbes, το οποίο αργότερα απέσυρε αυτό το ρεπορτάζ.

Ο Ουσμάνοφ κατέχει σχεδόν το ήμισυ της εταιρείας USM Holding, ενός επενδυτικού ομίλου με έδρα τη Ρωσία, υπό τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία παραγωγής μεταλλευμάτων Metalloinvest και ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός MegaFon.

To Dilbar του Ουσμάνοφ

Έγινε επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας το 2008 και ελέγχει τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, σύμφωνα με το Bloomberg. Κατέχει επίσης το Dilbar, ένα σούπερ γιοτ μήκους 152 μέτρων, με πισίνα 25 μέτρων. Το σκάφος, που φέρεται να πήρε το όνομά του από τη μητέρα του, αξίζει σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Οι ΗΠΑ. και Η.Β. του επέβαλαν κυρώσεις αυτή την εβδομάδα.

Το "My Solaris" του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που συνέδεσε το όνομά του με την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι και είναι υποστηρικτής του Πούτιν— έχει επίσης το My Solaris μήκους άνω των 137 μέτρων, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το superyachtfan.com.

To My Solaris του Αμπράμοβιτς

Ο Αμπράμοβιτς έχει ένα άλλο σούπερ γιοτ, που ονομάζεται Eclipse, αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το site. Δεν του έχουν επιβληθεί ακόμη κυρώσεις στις Η.Π.Α. ή Η.Β.

«Nirvana» ​​του Βλαντιμίρ Ποτάνιν

Το γιοτ μήκους 88,5 μέτρων του Βλαντιμίρ Ποτάνιν, εθεάθη κοντά στο Μονακό το 2019, τις τελευταίες ημέρες όμως το «Nirvana» έπλεε κοντά στις Μαλδίβες.Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, μεταξύ των πλουσιότερων ανδρών στη Ρωσία, είναι ιδιοκτήτης του Nirvana, ενός μεγαγιότ που μπορεί να φιλοξενήσει 12 επισκέπτες και μπορεί να υπερηφανεύεται για το 18μελές του πλήρωμα, σύμφωνα με το superyachtfan.com.

Του ανήκει επίσης η Barbara, ένα άλλο megayacht.Ο Ποτάνιν, 55ος στη λίστα του Forbes Billionaires 2021—κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο της Norilsk Nickel, μιας εταιρείας εξόρυξης, καθώς και μερίδια σε μια φαρμακευτική εταιρεία και ένα χιονοδρομικό κέντρο.

To Nιρβάνα του Ποτάνιν

Την Τετάρτη παραιτήθηκε ως διαχειριστής του Μουσείου Guggenheim στη Νέα Υόρκη. Δεν δικαιολόγησε την αποχώρησή του, αλλά ανέφερε ότι «το Guggenheim καταδικάζει σθεναρά τη ρωσική εισβολή και τον απρόκλητο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας», όπως ανέφερε η Washington Post. Το Nirvana εθεάθη στα ύδατα των Μαλδίβων την Τετάρτη, ανέφερε το Reuters, καθώς η χώρα δεν έχει συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ

«Ocean Victory» του Βικτορ Ρασνίκοφ

Το «Ocean Victory» του Rashnikov είναι το 12ο σε μήκος γιοτ στον κόσμο στα 140 μέτρα. Τις τελευταίες ημέρες, εθεάθη να επιπλέει κοντά στην ακτή των Μαλδίβων, στα ανοιχτά των ακτών της Ινδίας.

To Οcean Victory

Ο Ρώσος μεγιστάνας του σιδήρου και του χάλυβα Βίκτορ Ράσνικοφ είναι ιδιοκτήτης του «Ocean Victory» ενός γιοτ αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει έξι πισίνες, μια υποβρύχια αίθουσα παρατήρησης, ένα εσωτερικό υπόστεγο ελικοπτέρων και ένα ελικοδρόμιο, σύμφωνα με το superyachtfan.com.

Με καθαρή περιουσία σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ράσνικοφ — ο οποίος ξεκίνησε ως μηχανικός στην Magnitogorsk Iron & Steel Works, την εταιρεία της οποίας είναι πλέον πλειοψηφικός ιδιοκτήτης — είναι ο Νο. 195 στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2021.

Το "Clio" του Όλεγκ Ντεριπάσκα


Ο Ντεριπάσκα, ο οποίος ίδρυσε τον ρωσικό όμιλο αλουμινίου Rusal, είναι ιδιοκτήτης του "Clio", ενός superyacht 65 εκατομμυρίων δολαρίων, με πλήρωμα 21 ατόμων. Υποστηρίζεται από ένα σκάφος που ονομάζεται "Sputnik", με πλήρωμα 26 ατόμων, σύμφωνα με το superyachtfan.com.

Οι κυρώσεις κατά τριών εταιρειών της Ντεπριπάσκα ήρθησαν από τον πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ντεριπάσκα ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώνοντας μια χούφτα ολιγαρχών που τόλμησαν να μιλήσουν εναντίον της εισβολής. Η περιουσία του ολιγάρχη είναι σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Από την Πέμπτη, το πλοίο του ήταν ελλιμενισμένο στις Μαλδίβες, οι οποίες δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ, ανέφερε το Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Πούτιν «φυγάδευσε» το πολυτελές του γιοτ απο το Αμβούργο - Φοβήθηκε τις κυρώσεις