ΚΟΣΜΟΣ

Βυθίστηκε το ρωσικό καταδρομικό Moskva κατά τη ρυμούλκησή του στη Σεβαστούπολη

Βυθίστηκε το ρωσικό καταδρομικό Moskva κατά τη ρυμούλκησή του στη Σεβαστούπολη
Το ρωσικό καταδρομικό Moskva, βυθίστηκε στη Σεβαστούπολη.
AP Photo/Darko Vojinovic

Το ρωσικό καταδρμικό Moskva έχει βυθιστεί κατά τη διαδικασία ρυμούλκησης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Επιβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι το Moskva βυθίστηκε ενώ έπλεε προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης, σε διαδικασία ρυμούλκησης. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο, το πλοίο έπλεε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς είχε ξεσπάσει καταιγίδα.

«Κατά τη ρυμούλκηση του πυραυλοφόρου καταδρομικού «Moskva» στο λιμάνι προορισμού, λόγω ζημιών στο κύτος που υπέστη κατά τη διάρκεια της φωτιάς από την πυροδότηση πυρομαχικών, το πλοίο έχασε την ευστάθειά του. Σε συνθήκες θυελλωδών κυμάτων, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 14ης Απριλίου, είχε επιβεβαιωθεί ότι ξεκίνησε πυρκαγιά στο καταδρομικό πλοίο Moskva, με το Κίεβο να υποστηρίζει πως έχει καταφέρει πλήγμα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Η Μόσχα δεν το επιβεβαίωνε, αλλά παραδεχόταν το πρόβλημα που υπήρχε στο καταδρομικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το πλήρωμα είχε εκκενώσει το πλοίο ενώ ο κύριος πυραυλικός οπλισμός δεν είχε υποστεί ζημιές.

Η ιστορία του «μεγαθήριου» Moskva

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν «άντε και γ…» στο ρωσικό καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το Moskva μαζί με το Vassili Bykov βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.

Έχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Έχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.