ΚΟΣΜΟΣ

Στις 6 Μαΐου εκλογές και στη Σερβία

Στις 6 Μαΐου εκλογές και στη Σερβία

Προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Σερβία στις 6 Μαΐου.

Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν 12 υποψήφιοι, ενώ στην κούρσα διεκδίκησης των 250 εδρών της βουλής συμμετέχουν 18 πολιτικοί συνδυασμοί.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι εκλογές αυτές θα είναι η δυσκολότερη και πιο αβέβαιη αναμέτρηση όσον αφορά το αποτέλεσμα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς υποψήφιος για την προεδρεία δεν θα αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο, όπως επίσης και καμιά παράταξη δεν θα καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία στη βουλή.

Για τον προεδρικό θώκο, επικρατέστεροι για να βρεθούν στον δεύτερο γύρο φέρονται ο απερχόμενος πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Για τη βουλή, επίσης, υπάρχει αβεβαιότητα για το πρώτο κόμμα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μικρό προβάδισμα στο κόμμα του Νίκολιτς έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), του οποίου ηγείται ο Τάντιτς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) φαίνεται να διατηρεί την τρίτη θέση, κατοχυρώνοντας πλέον το ρόλο του ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων. Σε γενικές γραμμές δεν αναμένεται κάποια ανατροπή στη σύνθεση της βουλής, αφού λίγο-πολύ θα συμμετάσχουν τα ίδια κόμματα.