Oι γονείς της Μαντλίνπου είχαν κατηγορηθεί αρχικά για την εξαφάνισή της
Οι γονείς της Μαντλίν που είχαν κατηγορηθεί αρχικά για την εξαφάνισή της
Πηγή: A.P
ΚΟΣΜΟΣ

«Μαύρη επέτειος» για τη Μαντλίν Μακάν: Πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης 15 χρόνια μετά;

Στις 3 Μαϊου του 2007 η Μαντλίν Μακάν, ένα 4χρονο κοριτσάκι απο τη Βρετανία, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς απο ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της Πορτογαλίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο φάκελος της πολύκροτης εξαφάνισης παραμένει ανοιχτός και οι γονείς της ελπίζουν ακόμη σε ένα θαύμα

Αν ζει, όπως εξακολουθούν να ελπίζουν οι αγαπημένοι της, θα είναι σήμερα 19 ετών… H Μαντλίν Μακάν -το ξανθό κοριτσάκι με το χαρακτηριστικό σημάδι στην ίριδα του δεξιού ματιού που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από 15 ολόκληρα χρόνια από ένα ξενοδοχείο της Πορτογαλίας, επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα με αφορμή μία νέα θεωρία συνωμοσίας, ένα στοιχείο, μία καινούρια δήλωση.

Από την Ευρώπη μέχρι τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, πολλοί είναι εκείνοι που «ορκίζονται» ότι την είδαν κάπου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι έρευνες και οι ανακρίσεις συνεχίζονται. Τα «σημάδια» έχουν οδηγήσει κατά καιρούς ακόμη και στην Ελλάδα, ενώ μολις την περασμένη εβδομάδα οι Πορτογάλοι εισαγγελείς που ερευνούν την εξαφάνιση της μικρής Βρετανίδας, ανακήρυξαν για πρώτη φορά επισήμως ύποπτο στην υπόθεση.

Πρόκειται για το Γερμανό κρατούμενο Κριστιάν Μπρικνέρ ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή της Γερμανίας, μετά την καταδίκη του για το βιασμό μίας 72χρονης γυναίκας το 2005 στην ίδια πόλη όπου εξαφανίστηκε η μικρή Μαντλίν. Zούσε στην Πορτογαλία όταν το κοριτσάκι εξαφανίστηκε απο προσώπου γης και φέρεται να έχει ομολογήσει σε φίλο του ότι απήγαγε το κοριτσάκι. Οι αρχές «χτενίζουν» πλέον το βεβαρυμένο παρελθόν του και όλα δείχνουν οτι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω απο το βασικό ύποπτο

Αυτή τη φορά Γερμανοί και Πορτογάλοι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες και στοιχεία που φαίνεται ότι οδηγούν στη λύση του μυστηρίου. Η άκρη του νήματος οδηγεί στο Γερμανό παιδόφιλο Μπρικνέρ, έναν άνδρα με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης σε φυλακή του Κιέλου για το βιασμό μίας ηλικιωμένης, ενώ φέρεται να εμπλέκεται σε εξαφανίσεις και δολοφονίες τουλάχιστον 5 ακόμη παιδιών όλα αυτά τα χρόνια.

Υιοθετημένος, μεγάλωσε σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, ενώ καταδικάστηκε για την πρώτη του διάρρηξη στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Βίρτσμπουργκ το 1992 όταν ήταν 15 χρονών. Στη συνέχεια κακοποίησε σεξουαλικά ένα παιδί, ενώ στα 18 του έφυγε για την Πορτογαλία, όπου διακινούσε ναρκωτικά, πραγματοποιούσε διαρρήξεις σε εξοχικά και δωμάτια ξενοδοχείων και διοχέτευε στην αγορά διαβατήρια και κλοπιμαία.

Πληροφορίες της εφημερίδας Bild αναφέρουν πως o Μπρικνέρ που παλιότερα είχε στην κατοχή του ένα ψιλικατζίδικο στη Βόρεια Γερμανία φέρεται να είχε χάσει την ψυχραιμία του όταν άκουσε τους υπαλλήλους του να αναφέρονται στην πολύκροτη εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα παρουσιασε πρόσφατα την αποκαλυπτική μαρτυρία μίας 34χρονης υπαλλήλου του.

Όπως αποκαλύπτει, σε τυχαία συζήτηση που είχαν για την μικρή Μαντλίν, ο Μπρικνέρ ξαφνικά άρχισε να ωρύεται. «Ήθελε να σταματήσουμε την κουβέντα και φώναξε «το παιδί είναι νεκρό, τέλος», είπε η κοπέλα και συνέχισε λέγοντας πως ο Μπρικνέρ έληξε τη συζήτηση με την ανατριχιαστική φράση, «μπορείς να εξαφανίσεις ένα πτώμα πολύ γρήγορα. Ακόμα και τα γουρούνια τρώνε ανθρώπινη σάρκα». Οι Αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να διασταυρώσουν τα στοιχεία που προκύπτουν και «χτενίζουν» το προφίλ του υπόπτου.b

Oι πορτογαλικές Αρχές ανακήρυξαν ύποπτο τον Κριστιάν ΜπρικνερΑ.Ρ

Την ίδια στιγμή οι γονείς της μικρής Μαντλίν, Kέιτ και ο Τζέρι Μακάν, εξακολουθούν να ζουν στο Ρόθλεϊ στο Λέστερσάιρ, στο ίδιο σπίτι όπου έμεναν μαζί με την κόρη τους πριν εξαφανιστεί. Το ζευγάρι με νέο ανακοινωθέν που εξέδωσε αυτές τις μέρες χαιρέτισε την εξέλιξη στις έρευνες και εξέφρασε για πολλοστή φορά την ελπίδα ότι η κόρη τους είναι ακόμα ζωντανή παρά το γεγονός ότι η γερμανική αστυνομία αντιμετωπίζει την υπόθεση ως έρευνα δολοφονίας.

«Eίδαν» τη Μαντλίν χιλιάδες φορές

Μέχρι σήμερα πάντως αξίζει να σημειωθεί πως έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες απο 9 χιλιάδες επίσημες αναφορές για την τύχη της Μαντλίν σε 101 περιοχές του κόσμου (!) χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το μόνο «θετικό» στοιχείο που έχουν ουσιαστικά στα χέρια τους οι Αρχές είναι πως το πτώμα της μικρής δε βρέθηκε ποτέ. Το κουβάρι της υπόθεσης, εξακολουθεί να ξετυλίγεται λοιπόν ξανά και ξανά με το χρόνο να παγώνει σε εκείνο το μοιραίο βράδυ της 3ης Μαϊου του 2007…

Η 4χρονη τότε Μαντλίν βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της, Κέιτ και Τζέρι ΜακΚαν, τα δίδυμα αδέλφια της και μια παρέα οικογενειακών φίλων. Κοιμόταν μαζί με τα δίχρονα Σον και Αμελί στο ισόγειο του διαμερίσματός τους στο θέρετρο Praia da Luz, ενώ οι ΜακΚαν με τους φίλους τους δειπνούσαν σε ένα εστιατόριο, λίγα μέτρα μακριά. Οι γονείς έλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, μέχρι που η μητέρα της Μαντλίν γύρω στις 10 το βράδυ, ανακάλυψε ότι το κρεβάτι της είναι άδειο.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της Μαντλίν ΜακάνΑ.Ρ

Τις επόμενες εβδομάδες η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε να πιστεύει ότι η Μαντλίν είχε πεθάνει μετά από ατύχημα που σημειώθηκε στο διαμέρισμα και το οποίο οι γονείς της είχαν συγκαλύψει. Οι ίδιοι χαρακτηρίστηκαν και επίσημα ύποπτοι το Σεπτέμβριο του 2007, κατηγορία η οποία ήρθη λίγο μετά με την υπόθεση να αρχειοθετείται, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οι ΜακΚαν δέχθηκαν έκτοτε υπερβολική κριτική και έγιναν στόχος αβάσιμων ισχυρισμών περί εμπλοκής τους στο θάνατο της κόρης τους, ιδιαίτερα στο σκανδαλοθηρικό Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μερίδα της κοινής γνώμης δεν έχει πειστεί ακόμη για την αθωότητά τους… Και κάπως έτσι άρχισε μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις εξαφάνισης στη σύγχρονη ιστορία, η οποία συνέπεσε μάλιστα με την εκρηκτική αύξηση της εξάπλωσης των κινητών τηλεφώνων.

Το πρώτο αγνοούμενο παιδί της «εποχής του διαδικτύου»

Την εποχή εκείνη, η πρόσβαση στο ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και το Facebook άρχισαν να συνδέουν τον κόσμο όπως ποτέ άλλοτε. «Η Μαντλίν ήταν στην ουσία το πρώτο αγνοούμενο παιδί της εποχής του διαδικτύου» λέει στο CNN η Κλάρενς Μίτσελ, εκπρόσωπος της οικογένειας.

«Μέσα σε λίγα λεπτά από την εξαφάνισή της, δεκάδες συγγενείς, φίλοι και γνωστοί ήταν σε θέση να στέλνουν βίντεο υψηλής ποιότητας, να τα δημοσιεύουν σε ιστότοπους, σελίδες στο Facebook και να τροφοδοτούν γραφεία ειδησεογραφικών οργανισμών. Όλα αυτά πυροδότησαν ένα άμεσο δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση που στην ουσία συντηρείται όλα αυτά τα χρόνια, άλλοτε διευκολύνοντας και άλλοτε δυσχεραίνοντας τις έρευνες.

Η επιχείρηση με την επωνυμία «Grange» της Σκότλαντ Γιαρντ για τη Μαντλίν ΜακΚάν ξεκίνησε το 2011, με τη συμμετοχή 30 ντετέκτιβ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί στις έρευνες περισσότερα από 15,7 εκατομμύρια δολάρια. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου διέθετε μέχρι πρόσφατα μια ειδική ομάδα ντετέκτιβ που ασχολούνταν με την υπόθεση, σε συνεργασία με τους συναδέλφους από την πορτογαλική αστυνομία.

Τα σενάρια στο μεταξύ για το τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ συνεχίζονται. Μία οικογενειακή φίλη μίλησε για έναν ύποπτο που εκείνο το βράδυ είχε εμφανιστεί κοντά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου να κρατά ένα μικρό κορίτσι. Λίγο μετά αποδείχθηκε ότι ήταν ένας Βρετανός τουρίστας που δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και ο οποίος κρατούσε την κόρη του.

Για πολύ καιρό ο βασικός ύποπτος ήταν ένας Βρετανός σύμβουλος ακινήτων με πορτογαλική καταγωγή, ο Ρόμπερτ Μουράτ ο οποίος είχε εντοπιστεί κοντά στο σημείο της εξαφάνισης, επιδεικνύοντας «υπερβολικό ζήλο» για τον εντοπισμό της μικρής. Υποψίες κινήθηκαν και σε βάρος ενός οικογενειακού φίλου των γονιών της Μαντλίν ο οποίος είχε προσφερθεί να ελέγξει ο ίδιος τα παιδιά της οικογένειας Μακάν.

Επίσης επανεξετάστηκαν περιπτώσεις διαρρήξεων και ληστειών που είχαν σημειωθεί τότε στην περιοχή αλλά και ο ρόλος ενός Αφρικανού που εργαζόταν στο εστιατόριο και σκοτώθηκε το 2009 σε τροχαίο. Τα περισσότερα σενάρια απορρίφθηκαν.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται απο την εξαφάνιση της μικρής ΜαντλίνΑ.Ρ

Ο Ντέιβ Εντγκαρ, ο 60χρονος πρώην αστυνομικός επιθεωρητής που αφιέρωσε τρία χρόνια της ζωής του στην υπόθεση εξακολουθεί να πιστεύει πως η Μαντλίν «είναι κρυμμένη σε κοινή θέα» και πως θα μπορούσε να ζει ακόμα και σήμερα στην περιοχή Αλγάβρε. Τα δυο πιθανότερα σενάρια σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι κρατείται ως «σεξουαλική σκλάβα» ή μεγαλώνει στο πλευρό μίας οικογένειας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σημείο της απαγωγής.

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι η Μαντλίν είναι ζωντανή δε βρέθηκε ποτέ σώμα. Και από την εμπειρία μου ως ντετέκτιβ, όταν οι ξένοι σκοτώνουν παιδιά ή σκοτώνουν τον οποιονδήποτε, κάνουν ένα πράγμα πολύ γρήγορα και σχεδόν αυτόματα ξεφορτώνονται το σώμα του θύματος τους, για να μη συλληφθούν» λέει.

Στο καθολικό Κολέγιο DeLisle στο Λάφμπορο της Αγγλίας ένα θρανίο έμεινε και φέτος άδειο... Λίγο πριν το σχολείο γεμίσει φωνές και γέλια, οι διευθυντές του , οι μαθητές αλλά ολόκληρη η κοινότητα στο χωριό κομητεία Λέστερσάιρ- ενώνουν τις σκέψεις και τις προσευχές τους για να βρεθεί η δικιά τους Μαντλίν. Ο τοπικος εφημέριος Ρομπ Γκλάντστοουν, υπεύθυνος του σχολείου λέει ότι εξακολουθούν να της κρατάνε μία θέση. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πέθανε. Ενθαρρύνουμε τους γονείς της να έχουν πίστη, ελπίδα και δύναμη»

H εξαφάνιση του μικρού Μπεν

Η υπόθεση εξαφάνισης της Μαντλίν έχει πολλές φορές συγκριθεί με εκεινη του μικρού Μπεν. Ο Μπεν Νίνταμ από το Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας εξαφανίστηκε στις 24 Ιουλίου του 1991 σε ηλικία 21 μηνών ενώ έκανε διακοπές με τους γονείς του στην Κω. Παρά τις πολυάριθμες αναφορές οτι τον είδαν όλα αυτά τα χρόνια, κανένα ίχνος του δε βρέθηκε ποτέ. Μαζί με την ιστορία της Μαντλίν, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αγνοουμένων στην ιστορία της Βρετανίας.

Την ημέρα της εξαφάνισης του είχε αφεθεί στη φροντίδα των παππούδων του που είχαν μεταναστεύσει σε ένα χωριό της Κω, ενώ η μητέρα του, εργαζόταν σε τοπικό ξενοδοχείο. Ο μικρός μπαινόβγαινε στο σπίτι που η οικογένεια ανακαίνιζε και έπαιζε, όταν γύρω στις 2μιση το μεσημέρι οι παππούδες του διαπίστωσαν ότι λείπει.

Η οικογένεια του έψαξε πρώτα τη γύρω περιοχή, όταν όμως τελικά δεν βρήκε κανένα ίχνος του αγοριού, ενημέρωσε την αστυνομία που αρχικά τους αμφισβήτησε, κρατώντας τους ως βασικούς ύποπτους.

Τον Ιούλιο του 2017, η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν ίχνη αίματος σε ένα κομμάτι από σανδάλι καθώς και σε χώμα μέσα σε ένα αυτοκινητάκι, αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκαν στον Μπεν.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την θεωρία των Βρετανών ντετέκτιβ ότι ο Μπεν είχε πεθάνει σε ένα ατύχημα. Καταπλακώθηκε πιθανότατα από έναν εκσκαφέα με το χειριστή του να πανικοβάλλεται, αποκρύπτοντας τα στοιχεία και μεταφέροντας το σώμα του σε μία κοντινή τοποθεσία. Η Βρετανική Αστυνομία θεωρεί ότι ο Μπεν βρίσκεται θαμμένος στο νησί της Κω.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Μαντλίν: Σοκάρει η πρώην φίλη του Γερμανού παιδόφιλου - Τι αποκάλυψε για τη μοιραία νύχτα

Υπόθεση Μαντλίν: Ο βασικός ύποπτος είχε επιτεθεί σεξουαλικά και σε 10χρονο κορίτσι