ΚΟΣΜΟΣ

Υπό έρευνα η σχέση του κορονοϊού με την ηπατίτιδα που χτυπάει τα παιδιά

Υπό έρευνα η σχέση του κορονοϊού με την ηπατίτιδα που χτυπάει τα παιδιά
AP

Επί του παρόντος, έχουν αναφερθεί περίπου 230 περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά σε 20 χώρες, εκ των οποίων 145 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 20 στην Αμερική και μικρά νούμερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες

Έξι διαφορετικά σενάρια για τις αιτίες της ηπατίτιδας που χτυπάει παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, περιέγραψε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE και καθηγητής της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ερώτηση για τον αν η χρονική συγκυρία με την πανδημία είναι τυχαία ή αν ο κορονοϊός μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτήν την ηπατίτιδα, ο κύριος Μόσιαλος είπε στην ελεύθερο Τύπο της Κυριακής:

«Υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για κάποια περιστατικά ηπατίτιδας ύστερα από λοίμωξη με κορονοϊό στο διάστημα της πανδημίας, σε μικρά παιδιά. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα εικόνα εάν όλα τα παιδιά που εμφάνισαν αυτήν την αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ηπατίτιδα είχαν κολλήσει παλαιότερα κορονοϊό. Δεδομένου όμως πως κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ιστορικό μόλυνσης με κορονοϊό και κάποια όταν εισήχθησαν είχαν ενεργή μόλυνση με αδενοϊό 41, εξετάζεται η συσχέτιση των δύο ιών με τα περιστατικά».

Και ο κύριος Μόσιαλος συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε να ευθύνεται η προηγούμενη έκθεση στον κορονοϊό ή κάποια άλλη λοίμωξη, μια ταυτόχρονη λοίμωξη αδενοϊού με κορονοϊό ή και μια νέα παραλλαγή αδενοϊού. Επίσης, εξετάζεται και η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο διαφορετικό παθογόνο, που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη με αδενοϊό ή/και κορονοϊό, ή ακόμα και μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν νεότερα δεδομένα για αυτή την ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, ο κύριος Μόσιαλος είπε:

«Επί του παρόντος, έχουν αναφερθεί περίπου 230 περιστατικά σε 20 χώρες, εκ των οποίων 145 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 20 στην Αμερική και μικρά νούμερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

Τι δείχνει το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στη Βρετανία

«Η πλειονότητα των περιστατικών απαντάται σε παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Η αυξημένη ευαισθησία λόγω της μικρότερης έκθεσης των πολύ μικρών παιδιών σε κοινούς αναπνευστικούς ιούς, για παράδειγμα, εξετάζεται, αλλά παράλληλα εκφράζονται και αμφιβολίες. Ο λόγος είναι ότι, όπως ανέφερα, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν έχει πολιτική μηδενικής διασποράς και που, επίσης, τα παιδιά δεν φορούσαν μάσκες στα σχολεία όπως σε άλλες χώρες. Στον αντίποδα, ο αριθμός κρουσμάτων σε χώρες που εφάρμοσαν πολύ αυστηρά μέτρα και πολιτική μηδενικής διασποράς του κορονοϊού είναι πάρα πολύ μικρός.