ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έκτακτο συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε ο Πούτιν - Ουκρανία, Φινλανδία, Σουηδία στην ατζέντα

Ρωσία: Έκτακτο συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε ο Πούτιν - Ουκρανία, Φινλανδία, Σουηδία στην ατζέντα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά την απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την κατάσταση στην Ουκρανία, τις πιθανές απειλές από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», σημείωσε ακόμη ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία δεν θα παραχωρήσει το χώρο της Βαλτικής Θάλασσας, της Θάλασσας του Μπάρεντς και την Αρκτική, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν ούτε να το ονειρευτούν», δήλωσε στο RIA Novosti ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ.

«Όσον αφορά τη Βαλτική Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, καθώς και την Αρκτική, ας μην ονειρεύεται κανείς - δεν θα δώσουμε αυτούς τους χώρους ούτε στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Βαλτική Θάλασσα μετατρέπεται σε έδαφος του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Edgars Rinkevics στους Financial Times, σύμφωνα με το Ria.

Εκτός από τον Σοϊγκού, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Άντον Βάινο, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεβ, ο διευθυντής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοβ, ο επικεφαλής της SVR Σεργκέι Ναρούσκιν και ο Σεργκέι Ιβάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για θέματα περιβάλλοντος, οικολογίας και μεταφορών.

Αντίποινα Μόσχας σε Βουκουρέστι, απέλασε 10 Ρουμάνους διπλωμάτες

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο ανέφερε ότι απελάθηκε επίσης ένας μέλος της βουλγαρικής πρεσβείας.

Οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο απελάσεων που γίνονται ως αντίποινα από τη Ρωσία αφού πάνω από 300 από τους διπλωμάτες της θεωρήθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας της στην Ουκρανία.