Ο

ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Απαρηγόρητος ο Κιμ Γιονγκ Ουν κήδευσε τον μέντορά του εν μέσω της έξαρσης κορονοϊού

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγιάνγκ
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πιονγιάνγκ

Tα κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κουβαλά το φέρετρο ενός στενού του συνεργάτη, καθώς η χώρα μάχεται με κρούσματα «πυρετού» όπως αποκαλούν οι Αρχές την κρίση κορονοϊού

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρευρέθηκε στην κηδεία ενός κορυφαίου αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, βοηθώντας να μεταφερθεί το φέρετρό του, καθώς η χώρα επιμένει οτι η επιδημία του κορονοϊού υποχωρεί.

Το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA) ανέφερε ότι ο Κιμ παρευρέθηκε στην κηδεία του Χιον Τσολ-χάε, ενός στρατάρχη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας που φέρεται να έπαιξε βασικό ρόλο στο γίνει ο επόμενος ηγέτης της χώρας πριν πεθάνει ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ-ιλ, το 2011.

Οι φωτογραφίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης έδειχναν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας χωρίς μάσκα να κουβαλά το φέρετρο μαζί με άλλους άνδρες που φορούσαν μάσκες πριν τον αποχαιρετήσει, ρίχοντας χώμα στον τάφο του στο εθνικό νεκροταφείο. Στρατιώτες ντυμένοι με πράσινες στολές χαιρετίζουν ενώ άλλοι αξιωματούχοι ντυμένοι με σκούρα κοστούμια στέκονται προσοχή.

Το KCNA είπε ότι «πολλοί» στρατιώτες και πολίτες βγήκαν νωρίτερα στους δρόμους για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους όταν το φέρετρο του Χιόν μεταφερόταν στο νεκροταφείο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλέστηκε τον Κιμ να είπε: «Το όνομα του Χιόν Τσολ-χάε θα το θυμόμαστε πάντα μαζί με το όνομα του Κιμ Γιονγκ-ιλ».

Τα κρούσματα Covid-19 της Βόρειας Κορέας ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από το καθεστώς.

Απαρηγόρητος ο Κιμ Γιονγκ ΟυνTwitter

Από τότε που παραδέχτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα ξέσπασμα της παραλλαγής «Όμικρον» η Βόρεια Κορέα δηλώνει μόνο πόσοι άνθρωποι έχουν πυρετό καθημερινά και έχει εντοπίσει μόνο μερικά από τα κρούσματα κορονοϊού.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα ότι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν λόγω «αγνώστου πυρετού», αλλά μόνο 68 από αυτούς πέθαναν από τα τέλη Απριλίου, ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας εάν η ασθένεια είναι η Covid-19, όπως υποπτεύεται.

Η Βόρεια Κορέα έχει περιορισμένη ικανότητα διεξαγωγής τεστ για τόσους πολλούς άρρωστους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι επίσης πιθανό να αναφέρει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας για να προστατεύσει τον Κιμ από πολιτική ζημιά.

Η Βόρεια Κορέα διατηρεί εθνικό lockdown και άλλους αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό της επιδημίας. Η μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή απαγορεύεται, αλλά βασικές γεωργικές, οικονομικές και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε μια προφανή προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στην ήδη «ετοιμοθάνατη» οικονομία της χώρας.

Το KCNA ανέφερε τη Δευτέρα ότι 167.650 νέα κρούσματα πυρετού εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μια αξιοσημείωτη πτώση από το ανώτατο όριο των περίπου 390.000 που αναφέρθηκαν πριν από περίπου μια εβδομάδα. Ανέφερε ότι ένα ακόμη άτομο πέθανε και ότι το ποσοστό θνησιμότητας του πυρετού ήταν 0,002%.

«Όλος ο λαός της [Βόρειας Κορέας] διατηρεί την τρέχουσα ευνοϊκή στροφή στην αντιεπιδημική εκστρατεία με μέγιστη επίγνωση, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος για υπεράσπιση της πολύτιμης ζωής και του μέλλοντός του με εμπιστοσύνη στη σίγουρη νίκη και τις μεγάλες προσπάθειες », είπε το KCNA.

O Boρειοκορεάτης αξιωματούχος

Οι ειδικοί αμφισβητούν τον πραγματικό απολογισμό, δεδομένου ότι οι 26 εκατομμύρια κάτοικοι της Βόρειας Κορέας είναι ως επί το πλείστον μη εμβολιασμένοι και περίπου το 40% φέρεται να υποσιτίζεται. Το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδόν κατεστραμμένο και υπάρχει χρόνια έλλειψη φαρμάκων και προμηθειών.

Στη Νότια Κορέα, όπου τα περισσότερα από τα 52 εκατομμύρια των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένα, το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 ήταν 0,13% από τη Δευτέρα.Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένα από τα κρούσματα πυρετού που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα περιελάμβαναν άτομα που πάσχουν από άλλες ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τύφος και ο κοκκύτης. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι περισσότερες από τις περιπτώσεις ήταν Covid-19.

Πριν παραδεχτεί το ξέσπασμα στις 12 Μαΐου, η Βόρεια Κορέα είχε επιμείνει ότι έμεινε αλώβητη από τον ιό καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σνόμπαρε εκατομμύρια εμβόλια που προσφέρονται από το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ πρόγραμμα διανομής Covax και δεν ανταποκρίθηκε σε προσφορές φαρμάκων και βοήθειας από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει βοήθεια μόνο από την Κίνα, τον τελευταίο σημαντικό σύμμαχό της, επειδή οι αποστολές βοήθειας από τη Δύση θα μπορούσαν να βλάψουν την ηγεσία του Κιμ, καθώς έχει επανειλημμένα ζητήσει «αυτοδυναμία».

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ έβγαλε τον στρατό στο δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού