ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καναδάς «παγώνει» την κατοχή όπλων από πολίτες μετά το μακελειό στο Τέξας

O Tζάστιν Τριντό
O Tζάστιν Τριντό
ΑΡ

Ο Καναδάς θα πρέπει να επιβάλει πλήρη απαγόρευση της αγοράς και πώλησης όλων των όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η κυβέρνησή του Kαναδά προτείνει έναν νέο νόμο που θα παγώσει την ιδιωτική ιδιοκτησία όλων των πυροβόλων όπλων. Η νομοθεσία δεν θα απαγόρευε εντελώς την κατοχή όπλων, αλλά θα καθιστούσε παράνομη την αγορά τους.

Η πρόταση του Τριντό έρχεται λίγες μέρες μετά τον φονικό πυροβολισμό σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, στις γειτονικές ΗΠΑ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι. Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο του Καναδά τη Δευτέρα, καθιστά αδύνατη την αγορά, πώληση, μεταφορά ή εισαγωγή όπλων οπουδήποτε στη χώρα.

«Εκτός από τη χρήση πυροβόλων όπλων για αθλητική σκοποβολή και κυνήγι, δεν υπάρχει κανένας λόγος στον Καναδά να χρειάζεται όπλα στην καθημερινή του ζωή», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους. «Καθώς βλέπουμε ότι η βία με όπλα συνεχίζει να αυξάνεται, είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση», είπε.

Σηματοδοτεί την πιο φιλόδοξη προσπάθεια της κυβέρνησής του να περιορίσει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα. Το νομοσχέδιο θα απαιτούσε επίσης την αναδιαμόρφωση των γεμιστήρων, ώστε να μπορούν να χωρούν όχι περισσότερους από πέντε γύρους τη φορά.

Και θα αφαιρούσε τις άδειες πυροβόλων όπλων από κατόχους όπλων που εμπλέκονται σε ενδοοικογενειακή βία ή εγκληματική παρενόχληση. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η οπλοκατοχή δεν κατοχυρώνεται στο σύνταγμα του Καναδά, αλλά τα πυροβόλα όπλα εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, ειδικά σε αγροτικές περιοχές της χώρας.

Ο Καναδάς έχει ήδη αυστηρότερους κανόνες για την κατοχή όπλων από τον νότιο γείτονά του και καταγράφει λιγότερα περιστατικά με πυροβόλα όπλα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, όλα τα όπλα πρέπει να διατηρούνται κλειδωμένα και άδεια και όποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα πυροβόλο όπλο πρέπει να υποβληθεί σε εκτεταμένους ελέγχους του ιστορικού του.

Ωστόσο, υπήρξαν εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια για να γίνει ακόμη πιο αυστηρή η νομοθεσία για τα όπλα, ειδικά μετά από μια σειρά θανατηφόρων πυροβολισμών. Τον Απρίλιο του 2020, ένας ένοπλος που υποδυόταν τον αστυνομικό σκότωσε 22 ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός μακελειού στη Νέα Σκωτία - το πιο θανατηφόρο στην ιστορία του Καναδά.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο κ. Τριντό ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση 1.500 διαφορετικών ειδών όπλων στρατιωτικής ποιότητας και επιθετικού τύπου. Το νέο νομοσχέδιο θα περιόριζε ουσιαστικά τον αριθμό των νόμιμων όπλων στον Καναδά.