ΚΟΣΜΟΣ

Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια: Έρχονται 19 νέα ΠΕΠΑΛ - Σε ποιες περιοχές ιδρύονται

Σχολείο Ελλάδα
In Τime

Δεκαεννέα νέα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (ΠΕΠΑΛ) ιδρύονται από το σχολικό έτος 2022-2023, φτάνοντας τα 25 συνολικά μαζί με τα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από πέρυσι σε Άργος, Επανομή, Πέραμα, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα και Τρίκαλα.

Τα νέα ΠΕΠΑΛ ιδρύονται σε: Αλεξανδρούπολη, Λαύριο, Κρύα Βρύση Πέλλας, Χαϊδάρι, Γλυφάδα, Ταύρο, Ελευσίνα, Αίγιο, Αμαλιάδα, Πτολεμαΐδα, Κέρκυρα, Βελεστίνο, Κατερίνη, Νεάπολη Κρήτης, Ακρωτήρι Χανίων, Ρόδο, Σύρο, Κιάτο, Άμφισσα.

Οι τομείς που θα διδάσκονται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ είναι ιδιαιτέρως ελκυστικοί για τους νέους και τις νέες μας, καθώς αφορούν σε επαγγέλματα σύγχρονα, με προοπτικές και μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τομείς όπως: Δομικών Έργων-Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας, Μηχανολογίας, Πληροφορικής, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Γεωπονίας-Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας.

Ο θεσμός των ΠΕΠΑΛ γνώρισε ευρύτατη αποδοχή ήδη από τον πρώτο κύκλο εγγραφών, η οποία εκδηλώθηκε με αύξηση των αιτήσεων εγγραφής και με αυξημένο ενδιαφέρον αποφοίτων γυμνασίου με υψηλές ή πολύ υψηλές μαθησιακές επιδόσεις.

«Το δίκτυο των Πρότυπων ΕΠΑΛ, που ξεκίνησε πέρυσι, επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας στους μαθητές μας τη δυνατότητα για ακόμη πιο ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης και εν γένει αλλαγής φιλοσοφίας ως προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις προοπτικές που ανοίγει στις νέες και τους νέους μας. Το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελεί μία ποιοτική, αξιόπιστη επιλογή για όλους, που αξιοποιεί κλίσεις και δεξιότητες, ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των μαθητών και τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχει γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, στα Πρότυπα ΕΠΑΛ αξιοποιούνται νέες μεθοδολογίες, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης εντός των ΠΕΠΑΛ, ενώ στοχεύουν στη διάχυση καλών πρακτικών σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Σχετικές ειδήσεις