ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας
Ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο για την απαγόρευση οπλοκατοχής
AP

Μια «ιστορική» ημέρα για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα Σάββατο 25 Ιουνίου ένα δικομματικό σχέδιο νόμου, που στόχο έχει να θέσει υπό αντιμετώπιση την ένοπλη βία στις αμερικανικές πολιτείες.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων εδώ και δεκαετίες όταν πριν από λίγες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος επέτρεπε στους Αμερικανούς πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

«Ιστορική ημέρα» για τις ΗΠΑ

Στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νέο νομοσχέδιο λέγοντας ότι «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα».

Στόχος του νόμου αυτού είναι να περιλαμβάνει προβλέψεις έτσι ώστε να βοηθάει τις πολιτείες να μην φτάνουν όπλα στα χέρια επικίνδυνων ανθρώπων. Μπλοκάρει επομένως τις πωλήσεις όπλων σε όσους είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για τους άλλους και σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση συντρόφων τους εκτός γάμου.

Από την άλλη δεν απαγορεύει τις πωλήσεις γεμιστήρων υψηλής χωρητικότητας και των πυροβόλων όπλων.

Ο νόμος επιτρέπει για πρώτη φορά την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπράξει ανήλικοι και απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει εκδήλωση τον Ιούλιο για τα θύματα ένοπλης βίας για να γιορτάσει την υπογραφή του νόμου.

«Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν ‘κάντε κάτι’…σήμερα κάναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την κριτική του εις βάρος της χθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Η κυβέρνησή του, όπως σημείωσε, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες εφαρμόζουν την απόφαση και θα διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται άλλοι νόμοι.

«…Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε κάποιες φρικτές αποφάσεις. Η Τζιλ και εγώ γνωρίζουμε πόσο επώδυνη και καταστροφική είναι η απόφαση για τόσο πολλούς Αμερικανούς και μιλάμε για πολλούς Αμερικανούς. Θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαραγωγική τους υγεία».