ΚΟΣΜΟΣ

Σημαντικές απώλειες για το κόμμα της Μέρκελ

Σημαντικές απώλειες για το κόμμα της Μέρκελ

Ενισχυμένα βγήκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη Γερμανία.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ (CDU) υπέστη μία σημαντική πτώση στα ποσοστά του. Ακόμα χειρότερα είναι τα αποτελέσματα των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ. Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll οι δύναμή τους μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το 2009.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατέγραψαν κέρδη μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν από κοινού τον έλεγχο στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Κίελο.

Το ανερχόμενο Κόμμα των Πειρατών εξασφαλίζει θέσεις για πρώτη φορά στην τοπική βουλή. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι Πειρατές επωφελήθηκαν από τις ψήφους των απογοητευμένων εκλογέων, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD οι Χριστιανοδημοκράτες φέρονται να συγκεντρώνουν το 30,5% (από 31,5% στις προηγούμενες εκλογές), οι Σοσιαλδημοκράτες 29,7% (25,4%), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 8,4% (14,9%), οι Πειρατές 8,2% (από 1,8%), το Αριστερό Κόμμα 2,4% (6,0%) και το κόμμα SSW της δανόφωνης μειονότητας 4,6% (4,3%).