ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Βγήκαν τα «μαχαίρια» στους Τόρις - Οι 8 υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον

O  Ρίσι Σούνακ
O Ρίσι Σούνακ
ΑΡ

Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο στη Βρετανία, με την κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον να εξελίσσεται σε σκληρή μάχη.

Για να παραμείνουν στην κούρσα, οι υποψήφιοι για την ηγεσία έπρεπε να λάβουν την υποστήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών των Τόρις μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ο πρώην υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ αποσύρθηκε, λέγοντας ότι «ανυπομονεί να δει τη συζήτηση να ξεδιπλώνεται».

Οι «8»που διεκδικούν την καρέκλα του Τζόνσον ειναι οι εξής: Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρας, Υπουργός Εξωτερικών, Πένι Μόρντοντ, υφυπουργός Εμπορίου, Τομ Τούγκεντχατ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτ. Σχέσεων της Βουλής, Ναντίμ Ζαχάουι, υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Υγείας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, γενική Εισαγγελέας, Κέμι Μπάντενος, πρώην υπουργός Ισότητας.

Ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη (13/7) από τις 13:30 έως τις 15:30 (τοπική ώρα) και όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει λιγότερες από 30 ψήφους από τους θα πρέπει να αποχωρήσει από την κούρσα.

Τις επόμενες ημέρες, θα διεξαχθούν περαιτέρω ψηφοφορίες για να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων σε δύο. Οι φιναλίστ θα περάσουν στη συνέχεια σε ένα πλήρες ψηφοδέλτιο με περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ η κούρσα για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον μετατρέπεται σε σκληρή μάχη καθώς το φαβορί Ρίσι Σούνακ λέει ότι θέλει να μιμηθεί την οικονομική προσέγγιση της Μάργκαρετ Θάτσερ και τους επικριτές του να πληθαίνουν. Ο αντίπαλός του Τζέρεμι Χαντ προειδοποιεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα προκαλέσει ύφεση, εάν η υποψηφιότητά του για την ηγεσία είναι επιτυχής.

Ο Σουνάκ, που θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον, είπε στην Telegraph ότι το οικονομικό του όραμα ισοδυναμεί με «θατσερισμό κοινής λογικής» και επιμένει οτι «πρέπει να κερδίζεις όσα ξοδεύεις». Ο πρώην "τσάρος" της οικονομίας έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή αρνήθηκε να υποσχεθεί άμεσες φορολογικές περικοπές.

O Τζέρεμι ΧαντΑ.Ρ

«Μίλησε για τα άτομα στο σπίτι με τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Μίλησε για αυτό πολύ δυνατά. Αυτό είχε απήχηση σε μένα, γιατί έτσι μεγάλωσα. Η μαμά μου ήταν μια μικρή επιχειρηματίας, ήταν χημικός. Δούλευα στο μικρό χημείο της μαμάς μου στο Σαουθάμπτον. Κρατούσα τα βιβλία της μαμάς μου, αυτό ήταν μέρος της δουλειάς μου. Έκανα επίσης μισθοδοσία και λογαριασμούς κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα» είπε χαρακτηριστικά.

Έρχεται καθώς η μάχη ηγεσίας δείχνει σημάδια κακής διάθεσης, με την υπουργό Πολιτισμού Nαντίν Ντόρις να κατηγορεί τον Σούνακ για «σκοτεινές τέχνες» και «βρώμικα κόλπα» εν μέσω ισχυρισμών ότι η ομάδα Σούνακ είχε βοηθήσει να συγκεντρωθούν ψήφοι για τον Τζέρεμι Χαντ με σκοπό να περάσει το πρώτο εμπόδιο.

«[Θέλουν] τον υποψήφιο που ξέρουν ότι μπορούν σίγουρα να νικήσουν στους δύο τελευταίους γύρους και αυτός είναι ο Τζέρεμι Χαντ» έγραψε στο Twitter δημοσιεύοντας τους ισχυρισμούς της.

Προειδοποιώντας για την οικονομική πολιτική του Σουνακ και ο Τζέρεμι Χαντ την ιδια ώρα είπε στο ραδιόφωνο LBC: «Αυξάνει τον εταιρικό φόρο και θα είναι υψηλότερος όχι μόνο από την Αμερική ή την Ιαπωνία, αλλά και από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Και ανησυχώ ότι στην τρέχουσα τροχιά μας, οδεύουμε σε ύφεση και θα παραμείνουμε εκεί για πολύ καιρό…».

Ο ίδιος ο Σουνάκ απάντησε στους αντιπάλους του, λέγοντας ότι τα φορολογικά τους σχέδια δεν είναι «αξιόπιστα», καθώς είπε ότι θα μειώσει το φόρο, μόνο αφού ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο. «Δεν είναι αξιόπιστο να υποσχεθεί κανείς πολλές περισσότερες δαπάνες και χαμηλότερους φόρους. Έπρεπε να κάνω μερικές από τις πιο δύσκολες επιλογές της ζωής μου ως υπουργός Οικονομικών, ιδιαίτερα πώς να αντιμετωπίσω το χρέος και τον δανεισμό μας μετά την πανδημία. Δεν έχω κρυφτεί ποτέ, σίγουρα δεν θα προσποιούμαι τώρα ότι οι επιλογές που έκανα και τα πράγματα που ψήφισα κατά κάποιο τρόπο δεν ήταν απαραίτητα.

«Αν και αυτό μπορεί να είναι πολιτικά άβολο για μένα, είναι επίσης η αλήθεια. Όπως και το γεγονός ότι μόλις πιάσουμε τον πληθωρισμό, θα μειώσω τη φορολογική επιβάρυνση. Είναι θέμα το πότε, όχι το αν.»

Ο κ. Σουνάκ είπε ότι ο Τζόνσον έχει «ελαττώματα» όπως όλοι οι πολιτικοί και συχνά διαφωνούσαν. Αλλά πρόσθεσε: «Δεν θα συμμετέχω σε ένα ξαναγράψιμο της ιστορίας που επιδιώκει να δαιμονοποιήσει τον Μπόρις, να μεγαλοποιήσει τα λάθη του ή να αρνηθεί τις προσπάθειές του.»