ΚΟΣΜΟΣ

Βυθίζεται στη βία η Αϊτή: 89 νεκροί σε μία εβδομάδα συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών

Χάος και νεκροί σε συγκρούσεις συμμοριών στην Αϊτή
Χάος και νεκροί σε συγκρούσεις συμμοριών στην Αϊτή
AP

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου οι τιμές έχουν απογειωθεί και οι ελλείψεις καυσίμων επιδεινώνονται, απειλώντας τη διανομή της απόλυτα κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλούς κατοίκους.

«Τουλάχιστον 89 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και άλλοι 16 αγνοούνται», ανέφερε το Εθνικό Δίκτυο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Réseau national de défense des droits humains, RNDDH) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας πως καταμέτρησε άλλους «74 τραυματίες από σφαίρες ή μαχαίρια».

Από την περασμένη Πέμπτη, ριπές αυτομάτων όπλων ακούγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Σιτέ Σολέιγ, το πιο παραμελημένο και πιο πυκνοκατοικημένο προάστιο της πρωτεύουσας. Δυο συμμορίες συγκρούονται μετωπικά χωρίς η αστυνομία, που μαστίζεται από έλλειψη ανδρών και εξοπλισμού, να επεμβαίνει.

Στις παραγκουπόλεις που σχηματίστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά να κρύβονται μέσα στα σπίτια τους, χωρίς καμία δυνατότητα ανεφοδιασμού με τρόφιμα ή νερό.

Ορισμένοι κάτοικοι έπεσαν θύματα αδέσποτων πυρών, που τους χτύπησαν ακόμα και μέσα στα φτωχικά, πρόχειρα σπίτια τους. Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα ασθενοφόρα στη ζώνη για τη διακομιδή τραυματιών.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους αντιμαχόμενους να επιτρέπουν τη διέλευση των εργαζομένων στις πρώτες βοήθειες προς το Μπρούκλιν (σ.σ.: έτσι ονομάζεται το τμήμα της Σιτέ Σολέιγ όπου επικεντρώνονται τα βίαια επεισόδια) και να μη βάζουν στο στόχαστρο πολίτες», τόνισε χθες ο Μουμουζά Μουιντό, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στην Αϊτή.

«Πεδίο μάχης»

Παρότι εμποδίζεται στις προσπάθειές της να παραλάβει θύματα και να διακομίσει σε νοσοκομεία, η ανθρωπιστική οργάνωση έκανε κάπου δεκαπέντε χειρουργικές επεμβάσεις την ημέρα για να σώσει τραυματίες από την Παρασκευή στο νοσοκομείο της, που δεν απέχει πολύ από τη Σιτέ Σολέιγ.

«Κατά μήκος του μοναδικού δρόμου που οδηγεί στο Μπρούκλιν, είδαμε πτώματα σε αποσύνθεση, ή απανθρακωμένα», πρόσθεσε ο κ. Μουιντό. «Μπορεί να πρόκειται για ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ή προσπαθούσαν να φύγουν αλλά τους δολοφόνησαν. Πρόκειται για αληθινό πεδίο μάχης».

Οι πολύνεκρες μάχες αυτές ανάμεσα σε συμμορίες επηρεάζουν το σύνολο της δραστηριότητας σε όλη την πρωτεύουσα, καθώς στη Σιτέ Σολέιγ βρίσκεται ο τερματικός σταθμός καυσίμων από τον οποίο τροφοδοτούνται το Πορτ-ο-Πρενς και όλη η βόρεια Αϊτή.

Απ’ άκρου σ’ άκρο της πρωτεύουσας, τα πρατήρια δεν διαθέτουν πλέον ούτε σταγόνα καυσίμου. Οι τιμές στη μαύρη αγορά έχουν απογειωθεί. Εξοργισμένοι για την κατάσταση, οδηγοί μοτοταξί όρθωσαν χθες πολλά οδοφράγματα κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων στο Πορτ-ο-Πρενς.

Εξαιτίας της απρόσμενης κινητοποίησης αυτής, μόνο σύντομες διαδρομές με μοτοσικλέτες στο εσωτερικό συνοικιών ήταν εφικτές χθες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Εξαιτίας των κινδύνων και των απρόοπτων που βρίσκουν μπροστά τους, οι κάτοικοι της αϊτινής πρωτεύουσας δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να οργανώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, πέρα από το ότι ήδη διέτρεχαν κίνδυνο να μετατραπούν σε θύματα απαγωγέων.

Εδώ και πάνω από δυο χρόνια, οι συμμορίες έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές για λύτρα στην πόλη. Δεν κάνουν διακρίσεις: απαγάγουν ανθρώπους κάθε κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και κάθε εθνικότητας.

Οι συμμορίες, που δρουν συχνά με απόλυτη ατιμωρησία, κλιμάκωσαν τη δράση τους τις τελευταίες εβδομάδες: τουλάχιστον 155 απαγωγές διαπράχθηκαν τον Ιούνιο, έναντι 118 τον Μάιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε χθες το RNDDH.

Εξορία

Πολλοί Αϊτινοί που έχουν τη δυνατότητα φεύγουν για τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία ή για τις ΗΠΑ. Πολλοί, καθώς δεν έχουν ούτε οικονομικά μέσα, ούτε βίζες, ρισκάρουν τη ζωή τους επιβιβαζόμενοι σε πλεούμενα ευκαιρίας, με την ελπίδα να φθάσουν στη Φλόριντα.

Πολλοί εξοκέλλουν στις ακτές κρατών της περιοχής, όπως η Κούβα ή οι Μπαχάμες, ή βλέπουν τις ελπίδες τους να παίρνουν τέλος όταν τους σταματά στη θάλασσα η αμερικανική ακτοφυλακή. Πάνω από 1.200 παράτυποι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Αϊτή μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις στατιστικές της εθνικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Με την επιστροφή τους ξανασυναντούν τις ίδιες δυσκολίες για την επιβίωση, ψάχνουν άτυπες μικροδουλειές σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ξεπερνούσε το 20% ήδη εδώ και τρία χρόνια. Εξαιτίας του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία, ενδέχεται να φθάσει το 30% μέσα στη χρονιά, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

«Διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση της πείνας στην πρωτεύουσα και στο νότιο τμήμα της χώρας, το Πορτ-ο-Πρενς είναι αυτό που πλήττεται πιο σκληρά», δήλωνε ανήσυχος προχθές Τρίτη Ο Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) στην Αϊτή.

Το ΠΕΠ αποφάσισε να παρακάμπτει τα προάστια της πρωτεύουσας που βρίσκονται στα χέρια συμμοριών και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί πορθμεία και μικρά αεροσκάφη για να διανέμει βοήθεια στο νότιο και στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό της Αϊτής (11 εκατ.) είναι αντιμέτωπος με διατροφική ανασφάλεια και κάπου 1,3 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα σκαλοπάτι πριν από τον λιμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ