ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: «Υπόσχομαι οτι θα βγω απο τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο»

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς
Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς
ΑΡ

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς δεσμεύτηκε ξανά να δωρίσει τον πλούτο του, προσθέτοντας ότι τελικά θα «εξοστρακιστεί» από τη λίστα των πλούσιων του πλανήτη.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα κάνει δωρεά ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο φιλανθρωπικό του ταμείο. Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δήλωσε ότι έχει «υποχρέωση» να επιστρέψει τους πόρους του στην κοινωνία.

Ο κ. Γκέιτς υποσχέθηκε για πρώτη φορά να χαρίσει τον πλούτο του το 2010, αλλά η καθαρή του περιουσία, υπερδιπλασιάστηκε έκτοτε. Αυτή τη στιγμή η περιουσία του αγγίζει τα 118 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αλλά θα μειωθεί σημαντικά μετά τη δωρεά που υποσχέθηκε να κάνει μέσα στο μήνα, στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το φιλανθρωπικό ταμείο που ίδρυσε με την πρώην σύζυγό του το 2000.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γκέιτς είπε ότι το ίδρυμα θα αυξήσει τις δαπάνες του από 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 λόγω των πρόσφατων «παγκόσμιων κρίσεων» συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, της Ουκρανίας και της κλιματικής κρίσης.

«Καθώς κοιτάζω το μέλλον, σκοπεύω να δώσω σχεδόν όλο τον πλούτο μου στο ίδρυμα», είπε. «Θα κινηθώ προς τα κάτω και τελικά θα βγω από τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Έχω υποχρέωση να επιστρέψω τους πόρους μου στην κοινωνία με τρόπους που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της ζωής. Και ελπίζω ότι και άλλοι σε θέσεις μεγάλου πλούτου και προνομίων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» έγραψε.

Το Ίδρυμα Gates εργάζεται για την εξάλειψη ασθενειών όπως η ελονοσία, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση της κακής υγιεινής. Θεωρήθηκε ότι ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο το 2020, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 49,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστηρίζεται και από άλλους πλούσιους ευεργέτες, όπως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ.

Αν και το ίδρυμα έχει κάνει καλή δουλειά, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική μιας ιδιωτικής προσπάθειας που ασκεί τόσο μεγάλη επιρροή. Το ίδρυμα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης δωρητής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεύτερος μόνο μετά τις ΗΠΑ με την ετήσια δωρεά του το 2018. Οι ανησυχίες σχετικά με αυτό έγιναν πιο έντονες όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

Ο κ. Γκέιτς κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από το Forbes από το 1995 έως το 2010 και ξανά από το 2013 έως το 2017. Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, τον «έριξε» από την πρώτη θέση το 2017, προτού ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας το 2022.