ΚΟΣΜΟΣ

Πένι Μόρντοντ: Η πρώην... βοηθός μάγου που θέλει να πάρει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ

Η Πένι Μόρντοντ
Η Πένι Μόρντοντ
ΑΡ

Η Πένι Μόρντοντ, μία απο τους πέντε υποψηφίους που έχουν παραμείνει στην κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον είναι το «αουτσάιντερ» που μετατρέπεται σε φαβορί. Η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας (Mάιος-Ιούλιος 2019) πέρασε και στους δύο γύρους ψηφοφορίας και συνεχίζει

Η Πένι Μόρντοντ, είναι ίσως μία από τις λιγότερο γνωστες υποψηφίους στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσον, αναδεικνύεται ωστόσο σε σοβαρή υποψήφια καθώς αναδείχθηκε δεύτερη και στους δύο γύρους ψηφοφορίας, μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ

Η 49χρονη υφυπουργός Εμπορίου η «συνέχεια του Μπόρις Τζόνσον» ή η «Τερέζα Μέι με πιο μακριά μαλλιά» όπως την έχουν περιγράψει «γνωρίζει πως έχει ο,τι πρέπει να έχει κανείς για να γίνει πρωθυπουργός» λένε οι οπαδοί της. Δημοφιλής στη βάση του κόμματος, είναι βουλευτής από το 2010 και κατάγεται από το Τόρκι του Ντέβον.

H πρώην υπουργός Άμυνας, Πένι ΜόρντοντΑ.Ρ

Κόρη ενός πρώην αλεξιπτωτιστή πήρε το όνομά της από το καταδρομικό του Βασιλικού Ναυτικού HMS Penelope, το πρώτο που μπόρεσε να εκτελέσει πλήρη στροφή στο μήκος του. Η ίδια είχε αστειευθεί κάποτε πως δεν θα χρειστεί να κάνει τον ίδιο ελιγμό στην πολιτική της ζωή.

Η δύσκολη εφηβεία

Μεγάλωσε στο Πόρτσμουθ και έχασε τη μητέρα της στην εφηβεία, από καρκίνο του μαστού σε ηλικία 15 ετών, ενώ την ίδια χρονιά διαγνώστηκε με καρκίνο και ο πατέρας της. Η ίδια αναγκάστηκε να μεγαλώσει νωρίς, ενώ αργότερα εργάστηκε ως βοηθός μάγου για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της. Γνωστός στην περιοχή του Πόρτσμουθ λεγόταν Will Ayling και είχε γίνει πρόεδρος του σωματείου Magic Circle.

Έδιναν παραστάσεις σε ξενοδοχεία, στρατώνες και γκολφ κλαμπ, με το αφεντικό της να «πριονίζει στη μέση την Πένι και να την κόβει σε κομμάτια». Το χαρακτηριστικό κόλπο του μάγου ονομαζόταν «Zigzag», όπου έσπρωξε μεγάλες ατσάλινες λεπίδες μέσα από διάφορα «μέρη του σώματος», δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι το στομάχι της βοηθού του... είχε αφαιρεθεί.

Στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας το 2019Α.Ρ

Λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας τους, ο δίδυμος αδερφός της παράτησε το σχολείο και πήγε να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο, ενώ ο μπαμπάς τους δούλευε συνέχεια για να πληρώσει τους λογαριασμούς, παλεύοντας με την ασθένεια. Ο μικρότερος αδερφός της Πένυ ήταν μόλις εννέα ετών εκείνη την εποχή και εκείνη έγινε η «μητέρα» της οικογένειας.

Το 2014 πήρε μέρος στο τηλεοπτικό ριάλιτι Splash! όπου εκπαιδεύτηκε από τον Tom Daley για έναν διαγωνισμό κατάδυσης ενάντια σε διασημότητες όπως η Τζέμα Κόλινς.

Η πολιτική καριέρα

Αφού σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, άρχισε να εργάζεται για το Συντηρητικό Κόμμα ως επικεφαλής της νεολαίας υπό τον τότε πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ. Επίσης εργάστηκε επίσης για λίγο ως επικεφαλής ξένου Τύπου για την προεδρική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους το 2000.

Μόλις μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2010, εκπαιδεύτηκε ως έφεδρος του Βασιλικού Ναυτικού και αργότερα έγινε υπουργός κοινοτήτων και στη συνέχεια υπουργός Άμυνας, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. Έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ανέλαβε τη θέση αν και για διάστημα μόλις 85 ημερών, όταν την «ξήλωσε» ο νέος τοτε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το 2010, υπηρέτησε ως εν ενεργεία υπολοχαγός, στην παράκτια εγκατάσταση HMS King Alfred στο νησί Whale στο λιμάνι του Πόρτσμουθ. Ανήκει στα στελέχη των Τόρις που δεν παραιτήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα έργα και τις ημέρες του Τζόνσον.