ΚΟΣΜΟΣ

Iταλία: Η «ημέρα της κρίσης» και οι 7 κίνδυνοι για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης

O Mάριο Ντράγκι
O Mάριο Ντράγκι
ΑΡ

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα, βαθαίνοντας την πολιτική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Σήμερα (20/7) στις 9.30 το πρωί θα λάβει χώρα η κρίσιμη ομιλία του Ντράγκι, στη Γερουσία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει στο κοινοβούλιο σε λίγη ώρα για να ξεκαθαρίσει τη θέση του, μετά την απόρριψη της παραίτησής του από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα την περασμένη εβδομάδα. Άγνωστο παραμένει αν ο Ντράγκι άλλαξε γνώμη και θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας, αν ο πρόεδρος Ματαρέλα θα επιδιώξει να διορίσει νέο πρωθυπουργό ή αν η Ιταλία θα προχωρήσει σε εθνικές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου.

Γύρω στις 11, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των διαφόρων εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ακολουθούν ορισμένα σημαντικά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την κυβερνητική κρίση που κλυδωνίζει τη χώρα, πριν από τις προγραμματισμένες για το πρώτο εξάμηνο του 2023 εκλογές.

Μείωση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να βοηθήσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι υπουργοί Εργασίας και οικολογικής μετάβασης δήλωσαν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει το σχέδιο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, παρά την παραίτηση του Ντράγκι.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR)

Η Ιταλία δικαιούται περισσότερα από 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2026 για την ανάκαμψη μετά την πανδημία , αλλά πρέπει να περάσει μια σειρά σταδιακών μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα συνεχίσουν να ρέουν.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει σχεδόν 67 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ, αλλά η Ρώμη πρέπει να πετύχει 55 νέους στόχους το δεύτερο εξάμηνο του 2022 για να λάβει μια επιπλέον δόση αξίας 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών, η Ιταλία πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να εγκρίνει μέτρα για την προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό προκαλεί διαμαρτυρίες από ομάδες λόμπι, ειδικά τους οδηγούς ταξί που διαδήλωσαν στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Η πιο αμφιλεγόμενη πρόταση του Ντράγκι στους 17 μήνες της πρωθυπουργίας του , η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στοχεύει να μειώσει τη διάρκεια στις δίκες κατά 25% σε διάστημα πέντε ετών σε ποινικές υποθέσεις και κατά 40% σε αστικές, όπου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Οι επικριτές λένε ότι κινδυνεύει να επιτρέψει σε χιλιάδες εγκληματίες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη με την απόσυρση υποθέσεων όταν η διαδικασία προσφυγής καθυστερεί πολύ. Η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια υποσχέθηκε ότι η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Προϋπολογισμός του 2023

Η Ιταλία δεν έχει διοργανώσει φθινοπωρινές εκλογές εδώ και έναν αιώνα, επειδή παραδοσιακά αυτό συμβαίνει όταν το κοινοβούλιο ψηφίζει το νόμο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτος.

Εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι τον Δεκέμβριο, οι δαπάνες για το επόμενο έτος κατανέμονται αυτόματα, μήνα με το μήνα, με βάση ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο.

Πώληση της ITA Airways

Δεν είναι σαφές πώς η κυβερνητική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της κρατικής αεροπορικής εταιρείας ITA Airways, της διαδόχου της Alitalia.

Ο ναυτιλιακός όμιλος MSC έχει καταθέσει προσφορά μαζί με τη γερμανική Lufthansa. Αντιμετώπισαν μια ανταγωνιστική προσφορά από τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό επενδυτή Certares, ο οποίος συνεργαζόταν με την Air France-KLM και την Delta Air Lines.

Χρηματοδότηση της τράπεζας MPS

Ένας στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών υπό τη διοίκηση του Ντράγκι είναι να βοηθήσει την κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά έως τα μέσα Νοεμβρίου μέσω μιας νέας έκδοσης μετοχών.

Μια ψηφοφορία το φθινόπωρο πιθανότατα θα αναστατώσει τις αγορές, καθιστώντας δύσκολο για τον δανειστή να αξιοποιήσει ιδιώτες επενδυτές για το μέρος της άντλησης κεφαλαίων που δεν καλύπτεται από το κράτος, λένε οι τραπεζίτες.

Ενιαίο Ευρυζωνικό Δίκτυο

Ο κρατικός δανειστής Cassa Depositi e Prestiti (CDP) βρίσκεται σε συνομιλίες με την Telecom Italia (TIM) σχετικά με ένα σχέδιο δημιουργίας ενός ενιαίου ευρυζωνικού φορέα, συνδυάζοντας την υποδομή σταθερού δικτύου της TIM με αυτήν του ανταγωνιστικού Open Fiber που υποστηρίζεται από το κράτος.

Η CDP, η οποία κατέχει μερίδιο 60% στην Open Fiber, δήλωσε την Κυριακή ότι το έργο είναι βιομηχανικά βιώσιμο και οι συνομιλίες μεταξύ των μερών θα συνεχιστούν παρά την πολιτική κρίση.