ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί «φουντώνει» πάλι η ανησυχία για την υγεία της - Καθησυχάζει το Μπάκιγχαμ

Η βασίλισσα Ελισάβετ
Η βασίλισσα Ελισάβετ
ΑΡ

Η ακύρωση του παραδοσιακού «καλωσορίσματος» της βασίλισσας Ελισάβετ στο κάστρο Μπαλμόραλ δημιουργεί νέες ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, καθώς το παραδοσιακό καλωσόρισμά της στο κάστρο Μπαλμόραλ ακυρώθηκε και «αντικαταστάθηκε από μια μικρή, ιδιωτική εκδήλωση».

Η μονάρχης έφτασε στο Μπαλμόραλ στο τέλος Ιουλίου και σχεδίαζε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε χθες. Πηγές αναφέρουν ότι η καθυστερημένη αλλαγή είναι «σημάδι για τις ημέρες που θα έρθουν» για την Αυτή Μεγαλειότητα. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ωστόσο έχει υποτιμήσει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία της.

Η βασίλισσα έφτασε στο κτήμα Aberdeenshire στο τέλος Ιουλίου και σχεδίαζε να παρευρεθεί στην εκδήλωση μέχρι πριν από λίγες μέρες. Όμως η εκδήλωση ακυρώθηκε χθες και αντικαταστάθηκε από μία μικρότερη συγκέντρωση, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά, εκτός από την πανδημία, που η μονάρχης δεν θα λάβει μέρος στην τελετή έξω από τις πύλες του Κάστρου.

Βασιλική πηγή είπε στη Mirror: «Το παραδοσιακό καλωσόρισμα στο Μπαλμόραλ είναι συνήθως εδραιωμένο στο ημερολόγιο της Βασίλισσας και κάτι που η Αυτή Μεγαλειότης απολαμβάνει πραγματικά, καθώς μπορεί να χαιρετήσει τους ντόπιους που ταξιδεύουν για να τη δουν. Είναι μια πικρή απογοήτευση που η τελετή δεν θα πραγματοποιηθεί στην παραδοσιακή της μορφή».

Το Μπάκιγχαμ υποβάθμισε τις ανησυχίες για την υγεία της, λέγοντας ότι η ιδιωτική εκδήλωση ήταν «σύμφωνη με την προσαρμογή του προγράμματος της Αυτού Μεγαλειότητας για χάρη της άνεσής της».

Πέρυσι, η Βασίλισσα με ένα ροζ σύνολο επιθεώρησε την τιμητική Φρουρά και συνάντησε τη Μασκότ της Σκωτίας, το Shetland Pony Lance Corporal Cruachan IV. Η ίδια παραμένει συνήθως στο Μπαλμόραλ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, με την τελετή να σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη της παραμονής της. Αλλά φέτος, θα παρευρεθεί σε μια ιδιωτική εκδήλωση στο γρασίδι, εντός του κάστρου.

Η βασίλισσα θα επιθεωρήσει τα στρατεύματα κανονικά, αλλά καμία τηλεοπτική κάμερα, φωτογράφοι ή ρεπόρτερ δεν θα είναι παρόντες στην εκδήλωση. Η αλλαγή πλάνων έρχεται τη στιγμή που η μονάρχης σχεδιάζει να διακόψει τις διακοπές της στη Σκωτία για να ταξιδέψει στην Αγγλία και να καλέσει τον 15ο πρωθυπουργό της να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Mail on Sunday.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν και θα υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στη βασίλισσα. Στη συνέχεια, η μονάρχης θα «προσκαλέσει» τον νικητή υποψήφιο των Τόρις να γίνει πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει το όνομά του.

Η βασίλισσα συνήθως δεν επιστρέφει από το διάλειμμά της στο Μπαλμόραλ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά πιστεύεται ότι είπε στους βοηθούς της ότι θα κάνει μια εξαίρεση φέτος και θα ταξιδέψει στο Λονδίνο. Μια πηγή είπε: «Η Αυτού Μεγαλειότητα δεν αναμένει από τον νέο πρωθυπουργό να ταξιδέψει στη Σκωτία, οπότε το σχέδιο είναι να ταξιδέψει η βασίλισσα στο Λονδίνο για να τον δει»

Το Μπαλμόραλ θεωρείται η αγαπημένη διαμονή της Ελισάβετ, η οποία υποδέχεται την οικογένειά της στο κάστρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μένει στο Craigowan Lodge από τότε που αναχώρησε από το κάστρο του Ουίνδσορ για τη Σκωτία στις 21 Ιουλίου.

Το Μπαλμόραλ υπέστη αρκετές «αλλαγές» τα τελευταία χρόνια, ενώ πέρυσι εφοδιάστηκε με έναν ανελκυστήρα φιλικό για αναπηρικά αμαξίδια. Εγκαταστάθηκε επίσης μια νέα πύλη ασφαλείας, ένα υπερσύγχρονο σύστημα ενδοεπικοινωνίας και μια σειρά από νέες κάμερες κλειστού κυκλώματος.