ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Mετεωρολόγοι έκαναν λανθασμένη πρόβλεψη για κακοκαιρία και απολύθηκαν

Η καταιγίδα που προέβλεψαν λανθασμένα οι Ούγγροι μετεωρολόγοι «έφερε» την απόλυσή τους
Η καταιγίδα που προέβλεψαν λανθασμένα οι Ούγγροι μετεωρολόγοι «έφερε» την απόλυσή τους
ΑΡ

Οι δύο κορυφαίοι μετεωρολόγοι της Ουγγαρίας απολύθηκαν λόγω λανθασμένης πρόγνωσης του καιρού, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αναταραχή.

Η πρόεδρος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NMS) της Ουγγαρίας και ο αναπληρωτής της απολύθηκαν επειδή λόγω της λανθασμένης τους πρόβλεψης ακυρώθηκε μια γιορτή με πυροτεχνήματα στη Βουδαπέστη με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της χώρας.

Αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη επίδειξη πυροτεχνημάτων της Ευρώπης» είχε οργανωθεί για το βράδυ του Σαββάτου για τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Στεφάνου - την εθνική γιορτή της χώρας.

Ωστόσο, επτά ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, η κυβέρνηση ανέβαλε την εκδήλωση, επικαλούμενη προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο καιρός, ωστόσο, παρέμεινε ήρεμος, με αποτέλεσμα να απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι δύο επιστήμονες.

Περίπου 40.000 πυροτεχνήματα ήταν έτοιμα να εκτοξευθούν από 240 σημεία κατά μήκος μιας έκτασης 5 χιλιομέτρων του ποταμού Δούναβη στο κέντρο της Βουδαπέστης, σε μια επίδειξη που συνήθως παρακολουθούσαν μέχρι και δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Η κυβέρνηση ανέβαλε την εκδήλωση για μια εβδομάδα λόγω των προειδοποιήσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα που έλαβε. Ωστόσο, η καταιγίδα που είχε προβλέψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία άλλαξε κατεύθυνση και έπληξε αντ'αυτού τμήματα της ανατολικής Ουγγαρίας, χωρίς να «περάσει» καθόλου από την πρωτεύουσα.

Η υπηρεσία κοινοποίησε δημόσια συγγνώμη στη σελίδα της στο Facebook την Κυριακή, εξηγώντας ότι συνέβη το «λιγότερο πιθανό» αποτέλεσμα και ότι η αβεβαιότητα είναι μέρος της πρόγνωσης του καιρού. Όμως ήταν πολύ αργά. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Καινοτομίας Λάζλο Πάλκοβιτς απέλυσε τους επικεφαλής της υπηρεσίας, με άμεση ισχύ. Οι αντιδράσεις στην Ουγγαρία ήταν μικτές.

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει μια αναφορά, ζητώντας την ακύρωση των πυροτεχνημάτων σε μια περίοδο πολέμου στη γειτονική Ουκρανία και λιτότητας στο εσωτερικό. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης, ωστόσο, ήταν εξαγριωμένοι με την «αδυναμία» των μετεωρολόγων και ελπίζουν πως το σόου θα λάβει χώρα το επόμενο Σάββατο.