ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Στέλνει εκατομμύρια χάπια ιωδίου στην Ουκρανία υπό τον φόβο πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια

Δορυφορική εικόνα απο τις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια
Δορυφορική εικόνα απο τις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια
ΑΡ

Χάπια ιωδίου κατά της ραδιενέργειας αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, σε ένα ακόμη «προληπτικό μέτρο» υπό τον φόβο πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια. Η ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Η ΕΕ στέλνει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δισκία κατά της ακτινοβολίας στην Ουκρανία, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ατύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Το εργοστάσιο της Zαπορίζια βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και πρόσφατα δέχθηκε πυρά, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις.

Σε ορισμένες περιοχές, οι αξιωματούχοι μοιράζουν ήδη τα χάπια, τα οποία μπορούν να σταματήσουν το σώμα να απορροφά ραδιενεργό ιώδιο. Οι αρχές έχουν ενημερώσει τους κατοίκους να τα πάρουν μόνο εάν επιβεβαιωθεί διαρροή ραδιενέργειας.

Μέχρι στιγμής, μόνο άτομα που ζουν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας λαμβάνουν τα δισκία ιωδιούχου καλίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στην Ουκρανία εκατομμύρια δόσεις που θα επέτρεπαν πολύ ευρύτερη διανομή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει ήδη συγκεντρώσει 5,5 εκατομμύρια ταμπλέτες για την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, 5 εκατομμύρια από τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά στρατηγικά αποθέματα και επιπλέον 500.000 από την Αυστρία. Η ουκρανική κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη σε περίπτωση οποιασδήποτε ρωσικής πρόκλησης στον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή εδώ και αρκετούς μήνες.

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόσφατα βίντεο που διέρρευσαν αποκάλυψαν μεγάλες ποσότητες ρωσικού εξοπλισμού που είναι αποθηκευμένος στο εργοστάσιο και υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να απειλήσει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά της για να ασκήσει πολιτική επιρροή. Η Μόσχα κατηγορεί απο την πλευρά της την Ουκρανία

Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας έχουν προγραμματιστεί να επισκεφθούν το εργοστάσιο μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες με τον ΟΗΕ να σημαίνει συναγερμό. «Η ανθρωπότητα παίζει με τη φωτιά», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχία για την πυρηνική ασφάλεια

«Κανένας πυρηνικός σταθμός δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως θέατρο πολέμου. Είναι απαράδεκτο να τίθενται σε κίνδυνο ζωές αμάχων… Η ΕΕ παραδίδει προληπτικά πέντε εκατομμύρια δισκία ιωδιούχου καλίου στην Ουκρανία από τα στρατηγικά αποθέματα rescEU για να προσφέρει στους ανθρώπους προστασία σε περίπτωση έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Janez Lenarčič, αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Zαπορίζια, Ολεξάντρ Στάρουχ περίπου 25.000 δισκία ιωδίου έχουν ήδη διανεμηθεί σε Ουκρανούς που ζουν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό ως προληπτικό μέτρο. Ο ίδιος εμφανίστηκε ζωντανά στην τηλεόραση και έδειξε στους κατοίκους της περιοχής πώς να χρησιμοποιήσουν τις ταμπλέτες «σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής διαρροής ραδιενέργειας».