ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βουλή της Σκωτίας φορώντας κιλτ ο βασιλιάς Κάρολος

Βασιλιάς Κάρολος
Είχε προηγηθεί η ομιλία του στη βρετανική Βουλή
AP

Με το γνωστό «κιλτ», την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα έκανε την εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας το Βασιλιάς Κάρολος

Ο Κάρολος μετέβη σήμερα στη σκωτσέζικη Βουλή, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, αφού ανέλαβε τα βασιλικά του καθήκοντα.

Εκεί, ο βασιλιάς είχε συναντήσεις με την πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Στέρτζον, την πρόεδρο της Βουλής Άλισον Τζόνστοουν και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τι είναι το κιλτ

Το κιλτ, αποτελεί την παραδοσιακή φούστα των Σκωτσέζων ανδρών, φτιαγμένη από μάλλινο καρό ύφασμα που φτάνει μέχρι το γόνατο.

Στην πρώτη του μορφή, το κιλτ ήταν ένα μακρύ κομμάτι ύφασμα μήκους περίπου επτά πήχεων. Το συγκεκριμένο ύφασμα τοποθετείτο στο έδαφος και διπλωνόταν ακανόνιστα γύρω από μια φαρδιά ζώνη, το σύνολό του τυλιγόταν και στη συνέχεια στερεωνόταν γύρω από το σώμα. Ένα κομμάτι του υφάσματος έμενε ελεύθερο ώστε να δύναται να τυλιχθεί γύρω από τους ώμους για να διατηρεί θερμό τον κάτοχό του.

Σε συνδυασμό με το κιλτ, φοριόταν κατά κύριο λόγο ένα πουκάμισο τύπου χιτώνα ρωμαϊκής ή κέλτικης προέλευσης. Αυτή η ενδυμασία κιλτ και πουκάμισου συνδυαζόταν με την πλήρη έλλειψη εσωρούχων, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση που θέλει τους Σκωτσέζους να μην φορούν εσώρουχα κάτω από το κιλτ τους.

Ομιλία και στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε προηγουμένως και στη βρετανική Βουλή στην παλαιότερη αίθουσα του παλατιού του Γουεστμίνστερ που ανοίγει για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Ο νέος Βρετανός μονάρχης δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά» το παράδειγμα που έθεσε η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ, απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

Σε τελετή στο Γουεστμίνστερ Χολ, το παλαιότερο κτίριο στο κοινοβουλευτικό συγκρότημα, ο Κάρολος χρησιμοποίησε την ομιλία του προς την άνω και την κάτω Βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου για να αποτίσει φόρο τιμής στη μητέρα του και να δεσμευθεί να τηρήσει την αρχή της συνταγματικής κυβέρνησης.

«Αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, η εκλιπούσα βασίλισσα δεσμεύθηκε να υπηρετεί τη χώρα και τον λαό της και να τηρεί τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής κυβέρνησης που είναι στην καρδιά του έθνους μας. Αυτή τη δέσμευση, την τήρησε με ανυπέρβλητη αφοσίωση», δήλωσε ο Κάρολος.

«Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και των συμβουλών σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Η βασίλισσα πέθανε την Πέμπτη με τη χώρα να τελεί σε εθνικό πένθος και δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί να αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνη.

Στην τελετή στο Γουεστμίνστερ Χολ, κατά την οποία τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στο Κοινοβούλιο ως «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

«Καθώς στέκομαι ενώπιον σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της Ιστορίας που μας περιβάλλει, και το οποίο μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις, στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφοσιωθεί με τόσο μεγάλη προσωπική δέσμευση για το καλό όλων μας».