ΚΟΣΜΟΣ

Τα «στρατόπεδα» του Μπάκιγχαμ – Οι ομάδες που διαμορφώνονται μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Τα «στρατόπεδα» του Μπάκιγχαμ – Οι ομάδες που διαμορφώνονται μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Οι βασικοί διαμορφωτές των... στρατοπέδων μετά τον θάνατο της Βασίλισσας.
Photo by Jeff J Mitchell - WPA Pool/Getty Images

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αφού οι συσχετισμοί άλλαξαν αμέσως μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που κατά κοινή ομολογία αποτελούσε τον στυλοβάτη του Παλατιού για 70 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Daily Mail, παρά τον κλάδο ελαίας που έτεινε ο Κάρολος στους Σάσσεξ και τις κοινώς εμφανίσεις του ζευγαριού με τους Ουίλιαμ και Κέιτ, η πραγματικότητα διαφέρει.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το βράδυ του θανάτου της Ελισάβετ στο Μπαρμόλαρ, η βασιλική οικογένεια χωρίστηκε στα δύο. Εκτός του ότι οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ δεν συναντήθηκαν ποτέ τα δύο «στρατόπεδα» δεν έφαγαν καν στο ίδιο τραπέζι.

Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail, στο ένα δείπνο που έλαβε χώρα στο Birkhall (ένα ιστορικό σπίτι στο κτήμα Μπάλμοραλ που σήμερα ανήκει στον Πρίγκιπα Κάρολο και τη Δούκισσα της Κορνουάλης) συμμετείχαν ο Βασιλιάς και ο διάδοχος Ουίλιαμ.

Στο άλλο δείπνο που έλαβε χώρα μέσα στο Κάστρο του Μπάλμοραλ συμμετείχαν ο Χάρι, ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ και η πριγκίπισσα Άννα.

«Δύο δείπνα φιλοξενούνταν στο βασιλικό κτήμα εκείνο το βράδυ και υπήρχε σαφής διαίρεση: το ένα ήταν για τον νέο βασιλιά και τον διάδοχό του και το άλλο για την υπόλοιπη οικογένεια», αναφέρει πηγή των ανακτόρων.

«Αγκάθι» οι τίτλοι των παιδιών των Σάσσεξ

Μπορεί στον λαό να εμφανίζονται ενωμένοι αλλά τα προβλήματα εντός του παλατιού παραμένουν.

Ο λόγος για τους Χάρι και Μέγκαν οι οποίοι σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ είναι έξαλλοι με μια εξέλιξη που αφορά τους τίτλους των παιδιών τους μετά τον θάνατο της Ελισάβετ.

Σύμφωνα με την Daily Mail τα παιδιά των Σάσσεξ, Άρτσι και Λίλιμπετ πρίγκιπας και πριγκίπισσα αντίστοιχα δεν θα λάβουν το καθεστώς της «Βασιλικής Υψηλότητας».

Σύμφωνα με αναφορές, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετά έντονες συνομιλίες μεταξύ του Καρόλου και των Σάσεξ, οι οποίοι είναι «έξαλλοι» που δεν θα πάρουν τα παιδιά τους τον βασιλικό τίτλο.



Ειδικότερα, Χάρι και Μέγκαν φέρονται ότι είπαν ότι οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, κόρες του πρίγκιπα Άντριου, έχουν το καθεστώς της «Βασιλικής Υψηλότητας», παρότι δεν είναι στον κύκλο των ατόμων που εργάζονται για τη βασιλική οικογένεια. «Ο Χάρι και η Μέγκαν ανησυχούσαν για το ζήτημα της ασφάλειας. Το να είναι τα παιδιά τους πρίγκιπας και πριγκίπισσα τους δίνει το δικαίωμα να έχουν ορισμένα επίπεδα βασιλικής ασφάλειας», δήλωσε μία πηγή στη Sun.

Η πρώτη ομιλία του Καρόλου στους Βρετανούς βουλευτές με λόγια του Σαίξπηρ

Ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε στην πρώτη του ομιλία ως Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι «αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά» το παράδειγμα που έθεσε η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ, απευθυνόμενος στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

Σε τελετή στο Ουεστμίνστερ Χολ, το παλαιότερο κτίριο στο κοινοβουλευτικό συγκρότημα, ο Κάρολος χρησιμοποίησε την ομιλία του προς την άνω και την κάτω Βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου για να αποτίσει φόρο τιμής στη μητέρα του και να δεσμευθεί να τηρήσει την αρχή της συνταγματικής κυβέρνησης.

«Αν και σε πολύ νεαρή ηλικία, η εκλιπούσα βασίλισσα δεσμεύθηκε να υπηρετεί τη χώρα και τον λαό της και να τηρεί τις πολύτιμες αρχές της συνταγματικής κυβέρνησης που είναι στην καρδιά του έθνους μας. Αυτή τη δέσμευση, την τήρησε με ανυπέρβλητη αφοσίωση», δήλωσε ο Κάρολος.

«Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και των συμβουλών σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά».

Η βασίλισσα πέθανε την Πέμπτη με τη χώρα να τελεί σε εθνικό πένθος και δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί να αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνη.

Στην τελετή στο Ουεστμίνστερ Χολ, κατά την οποία τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον νέο βασιλιά, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στο Κοινοβούλιο ως «ολοζώντανο εργαλείο της δημοκρατίας μας».

«Καθώς στέκομαι ενώπιον σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της Ιστορίας που μας περιβάλλει, και το οποίο μας θυμίζει τις ζωτικής σημασίας κοινοβουλευτικές παραδόσεις, στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφοσιωθεί με τόσο μεγάλη προσωπική δέσμευση για το καλό όλων μας».