ΚΟΣΜΟΣ

Ελισάβετ: Η αστυνομία διέκοψε το λαϊκό προσκύνημα – Οργή των πολιτών που περιμένουν έως και 14 ώρες

Ελισάβετ: Η αστυνομία διέκοψε το λαϊκό προσκύνημα – Οργή των πολιτών που περιμένουν έως και 14 ώρες
Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για την διακοπή μόλις μια ώρα νωρίτερα.
Photo by Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

Πρωτοφανής είναι η συμμετοχή των πολιτών στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ – Σήμερα ο κόσμος γέμισε το Southwark Park με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποφασίσει την διακοπή της πρόσβασης στην ουρά αναμονής λόγω αυξημένης προσέλευσης παρακαλώντας παράλληλα τους Βρετανούς να μην προσέρχονται στις ουρές

Η ουρά για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα για την βασίλισσα Ελισάβετ, στο Ουεστμίνστερ Χολ, έκλεισε σήμερα προσωρινά αφού συμπλήρωσε τη χωρητικότητά της, δήλωσε η κυβέρνηση, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για χρόνο αναμονής τουλάχιστον 14 ωρών.

«Η συμμετοχή (στην ουρά) θα διακοπεί για τουλάχιστον έξι ώρες», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο πολιτισμού της Βρετανίας. «Παρακαλώ μην επιχειρήσετε να συμμετάσχετε στην ουρά μέχρι να ανοίξει ξανά».

Η συνεχώς κινούμενη ουρά αρχίζει από το Σάουθγουορκ Παρκ και περίπου 750.000 άνθρωποι συνολικά αναμένεται να περάσουν μπροστά από το φέρετρο της βασίλισσας έως το πρωί της Δευτέρας.

Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος η ουρά έφτανε στα 8 χιλιόμετρα μήκος, όπως φάνηκε από την απευθείας μετάδοση της κίνησης στην ουρά.

Υπενθυμίζεται ότι προθχες, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα.

Το φέρετρο ξεκίνησε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά. Το φέρετρο συνόδευαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben.

Της πομπής ακολούθησε εικοσάλεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ήδη έχουν πάρει σειρά - έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο - πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Από το βράδυ της Τρίτης η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ, όπως η ίδια επιθυμούσε, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο προσωπικό του παλατιού να της πει το τελευταίο αντίο.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Οι άγνωστες λεπτομέρειες της κηδείας

Αφού ολοκληρωθεί η κρατική κηδεία, στην οποία θα παρευρίσκονται περίπου 2.000 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και άλλοι αξιωματούχοι, το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας θα μεταφερθεί στην ιστορική καρδιά του Λονδίνου με άμαξα, πριν οδηγηθεί με την κρατική νεκροφόρα στο Ουίνδσορ.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα ηγηθεί και πάλι της οικογένειάς του και θα παρελάσει πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας όταν αυτό μεταφερθεί, στις 10.44 π.μ. της Δευτέρας (τοπική ώρα), στο Αββαείο του Ούστμινστερ για την κρατική κηδεία της βασίλισσας.

Θα περπατήσει μαζί με την πριγκίπισσα Άννα, τον Έντουαρντ και τον Άντριου, και πίσω τους θα είναι τα εγγόνια της βασίλισσας.

Θα τους ακολουθούν ο γαμπρός της εκλιπούσας αντιναύαρχος Sir Tim Laurence, ο δούκας του Γκλόστερ, ξάδελφος της βασίλισσας, και ο ανιψιός της κόμης του Σνόουντον.

Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί κατά τη διάρκεια της πομπής πάνω σε κιλλίβαντα ηλικίας 123 ετών που θα ρυμουλκείται από 98 ναύτες του Βασιλικού Ναυτικού, σε μια παράδοση που χρονολογείται από την κηδεία της βασίλισσας Βικτωρίας.

Της πομπής θα ηγούνται μαζικά μπάντες από Σκωτσέζικα και Ιρλανδικά Συντάγματα, την Ταξιαρχία των Gurkhas και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία - που αριθμεί 200 μουσικούς.

Στις 8 π.μ. (τοπική ώρα) οι πόρτες του Αββαείου του Ουέστμινστερ θα ανοίξουν για να αρχίσει το εκκλησίασμα να παίρνει τις θέσεις του.

Οι αρχηγοί κρατών και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων βασιλικών οικογενειών και των πρωθυπουργών του Βασιλείου, θα συγκεντρωθούν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Τσέλσι και θα μετακινηθούν στο Αββαείο.

Διαβάστε επίσης:

Mirror: Ανατροπή στο πρωτόκολλο – Ο Χάρι θα φορέσει την στρατιωτική στολή στην αυριανή αγρυπνία

Χαρι - Μέγκαν: «Κάνει πίσω» το παλάτι; –Μετά τις 26/9 ανακοινώσεις για τους τίτλους των παιδιών τους

Καμίλα: Με σπασμένο το δάχτυλο του ποδιού της εκτελεί τα καθήκοντά της - Πότε τραυματίστηκε