ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν
Α.Ρ

Αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεκδικώντας για μία ακόμη φορά ρόλο μεσολαβητή

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι ο ηγέτης της Ρωσίας επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε στην Ουκρανία και ότι πρόκειται να γίνει ένα «σημαντικό βήμα». Είπε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ότι ήθελε «να τελειώσει (τον πόλεμο) το συντομότερο δυνατό».

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει μεγάλες εκτάσεις της επικράτειάς της αυτόν τον μήνα και ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι τα πράγματα ήταν «αρκετά προβληματικά» για τη Ρωσία. Πρόσθεσε οτι είχε «πολύ εκτεταμένες συζητήσεις» με τον Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι είχε την εντύπωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. «Μου δείχνει στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να το τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν. «Αυτή ήταν η εντύπωσή μου, γιατί ο τρόπος που πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματικός».

Είπε επίσης ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν 200 ​​«ομήρους». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιους μπορεί να περιλαμβάνει μια τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιδιώξει να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου, προωθώντας μια «ισορροπημένη» στάση για την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, την ώρα που εναντιώθηκε στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.

Βοήθησε τον ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και είπε την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθούσε να οργανώσει απευθείας συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι υιοθέτησε μια πολιτική «πρόκλησης» προς τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος είναι απίθανο να τελειώσει «σύντομα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι είναι ανοιχτός να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά ότι ο Ζελένσκι δεν ήταν. Είπε στον πρωθυπουργό της Ινδίας ότι ήθελε να τερματίσει τις μάχες «το συντομότερο δυνατό». Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Κιέβου για πλήρη απόσυρση από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που κατασχέθηκαν το 2014.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε τότε από τη Ρωσία, και τώρα ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία θα πρέπει να κάνουν «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση των εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ - που είναι γνωστά ως Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα προσδιορίσει την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς ως τον κύριο στόχο της Ρωσίας. «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι απαραίτητα», είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας.

Ερωτηθείς από το PBS εάν θα έπρεπε να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει οποιοδήποτε έδαφος είχε καταλάβει από τον Φεβρουάριο και αν αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ερντογάν είπε: «Όχι, αναμφίβολα όχι». Είπε επίσης ότι «τα εδάφη στα οποία έγινε εισβολή θα επιστραφούν στην Ουκρανία». Δεν ήταν σαφές εάν περιλάμβανε και εδάφη που κατείχαν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κρατήσει την Κριμαία - την οποία προσάρτησε το 2014, ο Ερντογάν είπε ότι έκτοτε, η Τουρκία συζητούσε με τον κ. Πούτιν για την επιστροφή της χερσονήσου «στους νόμιμους ιδιοκτήτες της», αλλά ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Πηγή: ΒΒC