ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία: Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών - Φαβορί οι κεντρώοι

Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στη Λετονία
Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στη Λετονία
ΑΡ

Eκλογές στη Λετονία: Οι πολίτες άρχισαν σήμερα (1/10) να ψηφίζουν για την ανανέωση του κοινοβουλίου τους στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι Λετονοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για την ανανέωση του κοινοβουλίου τους στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ετοιμάζονται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να διατηρήσουν επικεφαλής της κυβέρνησης τον κεντρώο πρωθυπουργό Κρισγιάνις Κάρινς.

Το αποτέλεσμα αυτό φαίνεται πιθανό εξαιτίας της εξασθένησης των λαϊκιστών, των συντηρητικών και του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αρμονία (πρόσκειται στη ρωσόφωνη μειονότητα), ενώ το φιλοδυτικό κόμμα του Κάρινς, η Νέα Ενότητα, είναι επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις με περίπου το 13% της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και από 7 ως 12 κόμματα είναι πιθανό να εκλέξουν βουλευτές.

Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος Έγκιλς Λέβιτς είχε καλέσει τους πολίτες αυτής της χώρας της Βαλτικής, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα εναντίον των κομμάτων που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, πρόσκεινται στη σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα και «δίστασαν να δηλώσουν καθαρά ποιός είναι ο επιτιθέμενος και ποιό είναι το θύμα όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Χωρίς να τα κατονομάσει, επέκρινε επίσης στην ανακοίνωσή του τα λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία «προσφέρουν λύσεις απλές και συνήθως ανεφάρμοστες για τα εξαιρετικά περίπλοκα προβλήματα, αυτούς που υπόσχονται να μειώσουν όλα τα κόστη και να αυξήσουν όλες τις παροχές από τη μια μέρα στην άλλη», επικαλούμενος κυρίως το κόστος της ενέργειας.

Τα εκλογικά τμήματα, που άνοιξαν στις 7 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πρόκειται να κλείσουν στις 20:00. Οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μερικά λεπτά αργότερα. Ενάμισι εκατομμύριο Λετονοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και καλούνται να εκλέξουν 100 βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ