ΚΟΣΜΟΣ

Το σφυροκόπημα στο Κίεβο με «drone καμικάζι»- Σε καταφύγια οι κάτοικοι

Οι Ρώσοι έπληξαν με drone καμικάζι την ουκρανική πρωτεύουσα
Οι Ρώσοι έπληξαν με drone καμικάζι την ουκρανική πρωτεύουσα
Α.Ρ

«Drone-καμικάζι» εμφανίστηκαν χαμηλά στον ουρανό του Κιέβιου, καθώς οι κάτοικοι κατευθύνονται προς καταφύγια

Ρωσικά «drone kamikaze» «χτύπησαν» το Κίεβο το πρωί της Δευτέρας, λίγες ημέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι «δεν χρειάζονται μαζικά πλήγματα» στην Ουκρανία.

Φωτογραφίες δείχνουν τα drone να πέφτουν χαμηλά στον ουρανό της πρωτεύουσας της Ουκρανίας καθώς αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον τους από το έδαφος και οι κάτοικοι έτρεχαν σε καταφύγια. Άλλες εικόνες έδειξαν καπνό να αναδύεται από εκρήξεις σε όλη την πόλη.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε δύο εκρήξεις στην κεντρική συνοικία Σεφτσένκιβ της πόλης. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης στην επαρχία Sumy, στα βορειοανατολικά της χώρας, και στο Dnipropetrovsk, στα νοτιοανατολικά, όπου ξέσπασε φωτιά σε μια ενεργειακή εγκατάσταση αφού χτυπήθηκε από πύραυλο.

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο κυβερνήτης του Σούμι, ανέφερε επίθεση με ρουκέτα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής λίγο μετά τις 5 το πρωί, στην περιοχή Ρομένσκι της περιοχής. «Υπάρχουν θύματα», ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram.

Στο Κίεβο, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που συχνά αγνοείται από τους πολίτες, ήχησαν στις 6.25 π.μ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ακολουθήθηκαν γρήγορα από μια σειρά εκρήξεων μεταξύ 6.35 και 6.58 π.μ, ενώ μια δεύτερη σειρά εκρήξεων επιβεβαιώθηκε από τους ανταποκριτές του Guardian περίπου στις 8.15 π.μ. τοπική ώρα

Ο Kλίτσκο είπε ότι «ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone, ξέσπασε φωτιά σε ένα μη οικιστικό κτίριο στην περιοχή Shevchenkiv» και πολλά κτίρια κατοικιών υπέστησαν επίσης ζημιές. Ο δήμαρχος ανέβασε επίσης μια φωτογραφία με συντρίμμια σε ένα πεζοδρόμιο, γράφοντας: «Τα συντρίμμια ενός από τα drones καμικάζι που επιτέθηκαν στο Κίεβο σήμερα το πρωί».

Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, επιβεβαίωσε την επίθεση σε ανάρτηση στο Telegram λίγο μετά τις 7 το πρωί. «Η πρωτεύουσα δέχτηκε επίθεση από drone καμικάζι», είπε. «Χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας και το συντομότερο δυνατό. Δεν έχουμε χρόνο για αργές ενέργειες. Περισσότερα όπλα για να υπερασπιστούμε τον ουρανό και να καταστρέψουμε τον εχθρό.»

«Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει, αλλά αυτές οι ενέργειες μοιάζουν περισσότερο με αγωνία», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έδιναν διευκρινίσεις για τυχόν θύματα. Ο επικεφαλής του κρατικού σιδηροδρόμου της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Καμίσιν, είπε ότι ορισμένες επιθέσεις με drone σημειώθηκαν κοντά στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου. Δεκάδες άνθρωποι αναζητούν προστασία σε μια υπόγεια διάβαση του σταθμού.

Ο Aντον Γκερασένκο, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, ανέφερε επίσης ότι η πρωτεύουσα δέχτηκε επίθεση από «ιρανικά drones». «Στόχος τους ήταν ένα αντικείμενο ενεργειακής υποδομής», υποστήριξε. «Μερικά από τα drones καταρρίφθηκαν από την αεροπορική μας άμυνα» έγραψε, ανεβάζοντας βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει drones να πετούν προς την πρωτεύουσα. Η επίθεση έρχεται μια εβδομάδα μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και άλλα κέντρα στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ουκρανικού στρατού, τα εν λόγω drones είναι φθηνότερα και λιγότερο εξελιγμένα από τους πυραύλους, αλλά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο να προκαλούν ζημιές σε στόχους στο έδαφος. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 μπορούν να παραμείνουν αερομεταφερόμενα για αρκετές ώρες και να κάνουν κύκλους πάνω από πιθανούς στόχους πριν πετάξουν σε εχθρικά στρατεύματα, ή κτήρια και εκραγούν κατά την πρόσκρουση.

Μετά την επίθεση στις 10 Οκτωβρίου, ο Πούτιν είπε ότι οι περισσότεροι καθορισμένοι στόχοι των επιδρομών χτυπήθηκαν, προσθέτοντας ότι δεν ήταν στόχος του να καταστρέψει την Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από μια σύνοδο κορυφής με περιφερειακούς ηγέτες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι τα πρόσφατα πλήγματα κατέστρεψαν 22 από τους 29 στόχους στην Ουκρανία που έθεσε ο στρατός και ότι «παίρνουν» τους υπόλοιπους επτά. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικές απεργίες. Τώρα έχουμε άλλα καθήκοντα», είπε.

Σχετικές ειδήσεις:

Κίεβο: Η στιγμή που Ελληνίδα ρεπόρτερ μεταδίδει live επίθεση με drones

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήματα με «drone καμικάζι» στο Κίεβο

Πόλεμος στην Oυκρανία: Τι είναι τα θανατηφόρα «drone καμικάζι»;