ΚΟΣΜΟΣ

Η ακρίβεια βάζει «φωτιά» στην ΕΕ: Διαδηλώσεις και πολιτική αναταραχή

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής
Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής

Η συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής και οι ελλείψεις καυσίμων καθώς και η αποτυχία των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και των Βρυξελλών να χειριστούν την κρίση προκαλούν μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την ΕΕ

Οι διαδηλώσεις ενάντια στην αυξανόμενη κρίση του κόστους ζωής συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση και οι εκτοξευόμενες τιμές σε βασικά εμπορεύματα ωθούν τους πολίτες στο χείλος του γκρεμού, ενώ κυβερνήσεις και αξιωματούχοι της ΕΕ μοιάζουν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι»

Οι ηγέτες των «27» που συναντώνται για δεύτερη φορά στις Βρυξέλλες μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο με στόχο να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, αναζητούν κοινή γραμμή για τον περιορισμό μιας πολυεπίπεδης κρίσης που έχει ήδη πλήξει την οικονομία τους και απειλεί να βυθίσει στην ανέχεια τους πιο ευάλωτους κατοίκους του «μπλοκ».

Καθώς ο χειμώνας προβλέπεται σκληρός, χωρίς επαρκή και οικονομικά προσιτή ενέργεια, ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας αρχίζουν να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής. Από τη Γαλλία μέχρι το Βέλγιο και τη Μολδαβία, πολίτες ζητούν από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις και να αποκαταστήσουν την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, μαζί με την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι εντάσεις αυξάνονται. Σε μία κλιμάκωση της πολυήμερης κινητοποίησης των εργαζομένων στα διυλιστήρια, την Κυριακή (16/10), πάνω από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι, καταγγέλλοντας την αποτυχία της κυβέρνησης Μακρόν να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής.

Ακτιβιστές και ηγέτες από τον νεοσύστατο αριστερό συνασπισμό NUPES, τους ψηφοφόρους της Ανυπότακτης Γαλλίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα, οπως επίσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμετείχαν στην πορεία. Ακολούθησε πανεθνική απεργία που επηρέασε κυρίως τομείς του Δημοσίου όπως τα σχολεία και οι μεταφορές.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να «περάσει» τον προϋπολογισμό της για το 2023 χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, πυροδοτώντας κατηγορίες για «αυταρχισμό» από την αντιπολίτευση και υπογραμμίζοντας την αποδυναμωμένη θέση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τότε που η κεντρώα ομάδα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές την περασμένη άνοιξη.

Το αριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, κάτι που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό συμβολικό και έχει λίγες πιθανότητες να περάσει, σε έναν ακόμη «κοινοβουλευτικό πονοκέφαλο» για τον Μακρόν από τότε που η Γαλλία βυθίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου μορφή πολιτικού αδιεξόδου στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Μακρόν για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο, η κεντρώα ομάδα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υπολειπόμενη περίπου 40 έδρες από τον αριθμό που απαιτείται για την ψήφιση νόμων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προ ημερών και στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, διαμαρτυρόμενοι για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και απαιτώντας την παραίτηση της προέδρου Μάγια Σάντου και της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS). Σύμφωνα με αναφορές, η αστυνομία εμπόδισε πολλούς διαδηλωτές να εισέλθουν στην Κεντρική Πλατεία του Κισινάου και κατεδάφισε μεγάλο αριθμό σκηνών που είχαν τοποθετήσει οι διαδηλωτές.

Στην Ιταλία, οργισμένοι πολίτες και μέλη του κινήματος We Don't Pay, οργάνωσαν κινητοποιήσεις στις πόλεις της Ρώμης, της Μπολόνια, του Παλέρμο, της Ανκόνα και άλλων, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος ζωής, κερδοσκοπία από τις ενεργειακές εταιρείες και τους συνεχιζόμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στο Βέλγιο, στελέχη του Εργατικού Κόμματος (PTB/PVDA) διαδήλωσαν μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ομάδας προμηθευτών ενέργειας Engie στις Βρυξέλλες ως μέρος των διαδηλώσεων «Παρασκευές της Οργής» που διοργανώνει το κόμμα κάθε εβδομάδα. Κάλεσαν την κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη που κέρδισε η εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης την Παρασκευή στις πόλεις Σαρλρουά και Γάνδη.

Στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον πληθωρισμό, απαιτώντας αύξηση των μισθών. «Η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί καθώς η ζωή γίνεται αφόρητη για όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα μέσο ενάντια στο δυσβάσταχρο κόστος θέρμανσης και ρεύματος. Η διπλή αύξηση των ενοικίων αναφοράς έχει κυμανθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τώρα μια τρίτη αύξηση θα μπορούσε να είναι καθ' οδόν, λόγω της οποίας οι ενοικιαστές θα πληρώνουν σχεδόν 18% περισσότερο από πέρυσι» κατήγγειλαν οι διαδηλωτές.

Με τους πολίτες στους δρόμους και το χειμώνα να πλησιάζει απειλητικός, η εύρεση μιας κοινής απάντησης στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αποδεικνύεται μονόδρομος αλλά και απατηλό όραμα. «Ο διχασμός δεν είναι πολυτέλεια που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οικοδεσπότης της Συνόδου, Σαρλ Μισέλ.