ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Ο Μπόρις Τζόνσον ικέτευε τους βουλευτές για ψήφους»

O Mπόρις Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι
O Mπόρις Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι
ΑΡ

Ο Μπόρις Τζόνσον «παρακαλούσε τους ανθρώπους» να τον ψηφίζουν με «ταπεινωτικό» τρόπο, λέει ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ

Ο πρώην ηγέτης των Τόρις, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, αποκάλυψε οτι ο Μπόρις Τζόνσον «παρακαλούσε» τους Συντηρητικούς βουλευτές να τον στηρίξουν κατά τη διάρκεια της «εξευτελιστικής» αποτυχημένης προσπάθειάς του να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα συμμετάσχει επίσημα στην κούρσα για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας την παραμονή του κλεισίματος των υποψηφιοτήτων – παρόλο που ισχυρίζεται ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των 102 βουλευτών που απαιτούνται για να πάει στο ψηφοδέλτιο, αφού διέκοψε άρον άρον τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει στο Λονδίνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» τα μέλη του κόμματος να επαναφέρουν στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μόλις επτά εβδομάδες αφότου εγκατέλειψε το τιμόνι εν μέσω σκανδάλων, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν σε θέση να ενώσει το κόμμα. Φέρεται να είχε εξασφαλίσει μόλις 62 ψήφους, με τον Σούνακ να συγκεντρώνει 150 και να στέφεται ηγέτης των Τόρις την επόμενη ημέρα αφότου η τελευταία του εναπομείνασα αντίπαλός Πένυ Μορντάντ αποχώρησε επίσης από τον αγώνα.

Ο Τζόνσον πιθανότατα «σχεδίαζε» να αφήσει τη σκόνη της δικής του ηγεσίας να καθίσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προτού επιχειρήσει μια πολιτική επιστροφή - αλλά η πρωθυπουργία της Τρας «κατέρρευσε νωρίτερα από ό,τι περίμενε», είπε ο Ντάνκαν Σμιθ.

«Δεν είχε κάνει σχέδια, δεν είχε ομάδα», είπε στον Andrew Marr του LBC, ο βουλευτής των Τόρις, ο οποίος ηγήθηκε του κόμματος στην αντιπολίτευση μεταξύ 2001 και 2003. «Πιστεύω ότι περίμενε ότι θα υπήρχαν τουλάχιστον 150 άνθρωποι που θα τον στήριζαν και ότι θα αυξανόταν ο αριθμός»

«Αυτό δεν συνέβη. Ξαφνικά βρέθηκε να αγωνίζεται και να εκλιπαρεί τον κόσμο για ψήφους. Αυτό ήταν πραγματικά εξευτελιστικό. Τότε, όταν ο Ρίσι και οι άλλοι είπαν: «Όχι, η μόνη συμφωνία που θα κάναμε μαζί σου είναι αν μας εξυπηρετούσες, όχι το αντίστροφο», αυτό φυσικά δεν του ταίριαζε».

Ο σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ είπε ότι είχε προσπαθήσει να «εξηγήσει» στον Τζόνσον δύο μέρες πριν ότι η «σταγόνα, σταγόνα» των συνεπειών από την κοινοβουλευτική έρευνα για το Partygate που θα αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες θα είχε «αποσταθεροποιήσει» το κόμμα τους, προειδοποιώντας τον: «Απλώς δεν βλέπω πώς θα το ξεπεράσεις αυτό».

Οι εβδομάδες τηλεοπτικών καταθέσεων θα ήταν μια επαναλαμβανόμενη υπενθύμιση του σκανδάλου και θα έκαναν τα πράγματα «πολύ δύσκολα» ειπε ο πρώην ηγέτης των Τόρις. «Απλώς του είπα, «μέχρι να το ξεπεράσεις αυτό, όποιες φιλοδοξίες έχεις πρέπει να τεθούν σε αναμονή», πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν το κόμμα των Τόρις θα ενωθεί τώρα πίσω από τον Σουνάκ, τον τρίτο ηγέτη τους εδώ και πολλούς μήνες, ο Σερ Ίαν ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως υπουργός εργασίας του Ντέιβιντ Κάμερον – είπε ότι «εντόπισε μια τελική αλλαγή σήμερα στην Επιτροπή του '22 όταν ο Σούνακ εμφανίστηκε μπροστά του».

«Υπήρξε σχεδόν ένα επιφώνημα ανακούφισης επειδή στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να καταφύγουμε σε εκλογές, δεν έπρεπε να έχουμε άλλη διαμάχη για αυτό», είπε, προβλέποντας ότι, ως αποτέλεσμα, ο Σουνάκ «σίγουρα θα» απολαύσει μια περίοδο σχετικής πολιτικής αρμονίας στην οποία «ο κόσμος θα θέλει να τον βοηθήσει να πετύχει». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαφωνούμε για προσωπικότητες άλλο»