ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νέο κύμα πανδημίας τη νέα χρονιά -«Κανονικά» τα Χριστούγεννα

Mετά τα Χριστούγεννα η νέα έξαρση της πανδημίας στη Βρετανία
Mετά τα Χριστούγεννα η νέα έξαρση της πανδημίας στη Βρετανία
ΑΡ

H επόμενη χειμερινή έξαρση της πανδημίας θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και θα είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες λένε επιστήμονες στη Βρετανία. Ο  αριθμός των υποπαραλλαγών της «Όμικρον» ωστόσο που παρατηρήθηκαν φέτος καθιστά αδύνατες τις προβλέψεις.

Ελπίδες ότι το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με τις νέες παραλλαγές της Όμικρον, δεν θα πλήξει την αγορά των Χριστουγέννων στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν με ανακοίνωσή τους επιστήμονες στο University College London. Προειδοποιούν όμως ότι η νέα έξαρση του Ιανουαρίου θα είναι χειρότερη απο ο,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Τα επιστημονικά μοντέλα των ερευνητών προβλέπουν ότι η διασπορά του ιού, με τις νέες παραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και ΒQ.1.1, θα εκδηλωθεί στη Βρετανία στο τέλος Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε το βρετανικό Skynews, τα επιστημονικά μοντέλα των ερευνητών προβλέπουν ότι η διασπορά του ιού, με τις νέες παραλλαγές της Όμικρον, θα ασκήσει πίεση στο Εθνικό Σύστημα της χώρας μετά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την μελέτη, η πρώτη κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19, είχε προβλεφθεί για το τέλος Οκτωβρίου και η επόμενη για το τέλος Ιανουαρίου, οπότε θα αποτύπωθούν στους δείκτες της πανδημίας και οι επιπτώσεις από τον μεγάλο συνωστισμό που θα παρατηρηθεί στους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Kαρλ Φρίστον, που επέβλεψε τη μελέτη των μαθηματικών μοντέλων της πανδημίας, οι σχετικές προβλέψεις βασίζονται σε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Αυτό περιλαμβάνει τα ποσοστά μόλυνσης, νοσηλείας, θανάτου και εμβολιασμού, καθώς και μετρήσεις συμπεριφοράς

«Μπορείτε να δείτε ένα μοτίβο τα τελευταία δύο χρόνια μιας κορύφωσης στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου – και στη συνέχεια ένα μεγάλο μετά τα Χριστούγεννα», ανέφερε στο Sky News.

Ερωτηθείς γιατί η χειμερινή αιχμή δεν προβλέπεται να έρθει τον Δεκέμβριο, είπε: «Συνήθως είναι μετά τα Χριστούγεννα. «Δεν είναι τα πάρτι, αλλά η εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, το να είσαι σε κλειστό χώρο με κλειστά παράθυρα, με την οικογένειά σου και να ταξιδεύεις για να δεις ανθρώπους που δεν έχεις δει εδώ και μήνες, όταν τα ποσοστά επικοινωνίας είναι πραγματικά αυξημένα».

Ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής, «η διασπορά του ιού στην κοινότητα θα είναι μεγαλύτερη από ότι έχουμε δει ποτέ». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ιστορικά οι άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί στις «εποχιακές διακυμάνσεις της μετάδοσης» μειώνοντας τις επαφές τους και λαμβάνοντας άλλα μέτρα για να αποφύγουν τον ιό.