ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Λίμα απαιτούν «να φύγει» ο πρόεδρος

Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Περού
Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Περού
ΑΡ

Την απομάκρυνση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο από την εξουσία ζητάνε χιλιάδες διαδηλωτές στο Περού

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω ο Καστίγιο!», χιλιάδες πολίτες έκαναν πορεία χθες Σάββατο στη Λίμα για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς μόλις πέρυσι, όμως βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών για διαφθορά.

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας κι έφθασαν περίπου εκατό μέτρα από το κοινοβούλιο, όπου εμποδίστηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

«Ήρθα να διαδηλώσω για να διώξουμε αυτόν τον διεφθαρμένο. Ο Καστίγιο πρέπει να φύγει», είπε η Νάνσι Ουαρκάγια, που συμμετείχε στην πορεία φορώντας μπλούζα της περουβιανής εθνικής ποδοσφαίρου. «Το Περού δεν μπορεί άλλο. Είμαστε στο χείλος του γκρεμού, η οικονομία έχει σταματήσει τελείως», υπερθεμάτισε η Καρόλα Σουάρες, ανεμίζοντας τη σημαία της χώρας.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης από κόμματα και οργανώσεις πολιτών στις πόλεις Πίουρα, Τσικλάγιο (βόρεια), Κούσκο και Αρεκίπα (νότια). Αντιδιαδήλωση υποστήριξης στον κ. Καστίγιο έγινε παράλληλα στη Λίμα.

Ο 53χρονος Πέδρο Καστίγιο, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2021, θεωρητικά για πενταετή θητεία, κατάφερε να ξεπεράσει ως εδώ δυο προσπάθειες της αντιπολίτευσης για να παυθεί από το κοινοβούλιο, που ελέγχει η περουβιανή δεξιά. Είναι αντιμέτωπος με έξι έρευνες για διαφθορά, στις οποίες εμπλέκονται ο ίδιος, μέλη της οικογένειάς του και στενοί πολιτικοί του σύμμαχοι.

Ο πρώην δάσκαλος αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του και λέει πως είναι στόχος εκστρατείας με σκοπό την εκδίωξή του από την εξουσία, μιλά για απόπειρα «πραξικοπήματος» από εισαγγελικούς λειτουργούς.

«Θα είμαι εδώ ως την τελευταία ημέρα της θητείας μου, διότι αυτό αποφάσισε ο λαός μου», είπε χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια τελετής στο προεδρικό παλάτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ