ΚΟΣΜΟΣ

Σε ετοιμότητα για πόλεμο θέτει την Κίνα ο Σι Τζινπίνγκ

Σε ετοιμότητα για πόλεμο θέτει την Κίνα ο Σι Τζινπίνγκ
Στην προετοιμασία για πόλεμο θα εστιάσει η Κίνα
Associated Press

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σχόλια του Σι Τζινπίνγκ είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και η Δύση πρέπει να «τα λάβει υπόψη της».

Στην προετοιμασία για πόλεμο θα εστιάσει η Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ασφάλεια του έθνους είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη.

Όπως δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, η Κίνα θα ενισχύσει πλήρως την στρατιωτική της εκπαίδευση. Η προειδοποίησή του έρχεται αφότου ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε τον περασμένο μήνα ταχύτερη στρατιωτική ανάπτυξη, «αυτοδυναμία και ισχύ» στην τεχνολογία και υπεράσπιση των συμφερόντων της Κίνας στο εξωτερικό, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω σύγκρουσης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σχόλια του Σι Τζινπίνγκ είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και η Δύση πρέπει να «τα λάβει υπόψη της» και να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψει τον Κινέζο ηγέτη από την εισβολή στην Ταϊβάν.

Ο Δρ Άλαν Μεντόζα, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Henry Jackson Society στο Λονδίνο, τόνισε στη Daily Mail: «Τα σχόλια όπως αυτό από τον Σι Τζινπίνγκ είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Επί χρόνια, ο Σι εντείνει τη ρητορική του σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα, και ως απάντηση η Δύση έχει κάνει πολύ λίγα. Οι Φιλελεύθερες Δημοκρατίες πρέπει τώρα να δεχτούν τον λόγο του και να εργαστούν συλλογικά, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψουν τον Σι από την εισβολή στην Ταϊβάν».

Και προσέθεσε: «Ως προτεραιότητα, τα δυτικά έθνη πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξάλειψης κάθε κινεζικής επιρροής από κρίσιμες βιομηχανίες όπως η ενέργεια, το νερό και η πυρηνική ενέργεια.»

Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο, έχει επανειλημμένα απειλήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία εάν χρειαστεί, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το νησί.

Τον περασμένο μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έκανε μια σημαντική προσθήκη στο Σύνταγμά του σχετικά με την «αποφασιστική αντίθεση και αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και την «αποφασιστική εφαρμογή της πολιτικής της μίας χώρας, δύο συστημάτων».

Οι ΗΠΑ απάντησαν στις απειλές της Κίνας για επίθεση στην Ταϊβάν ανακοινώνοντας ότι θα αναπτύξουν βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στην Αυστραλία - σε μια προσπάθεια να «προειδοποιήσουν» την Κίνα για τον «χειρότερο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία».

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δήλωση του Κινέζου προέδρου να τελεί υπό αξιολόγηση.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Τριντό κατηγορεί την Κίνα για «επιθετική» εκλογική παρέμβαση

Kίνα: Συμπλοκές για τα αυστηρά μέτρα κορονοϊού - H κόπωση των πολιτών

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί την Κίνα για τις παραβιάσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία