ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου λέει η Σεούλ

Nέα εκτόξευση πυραύλου απο τη Βόρεια Κορέα
Nέα εκτόξευση πυραύλου απο τη Βόρεια Κορέα
ΑΡ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 3:31 μ.μ. τοπική ώρα από την περιοχή Σουκτσόν της επαρχίας Νότιας Πιονγκάν, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα που ενισχύει την επιτήρησή του και συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως διεμήνυσε. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Γιασουκάζου Χαμάντα είπε ότι ο πύραυλος πέταξε περίπου 250 χιλιόμετρα «σε πολύ χαμηλό ύψος περίπου 50 χιλιομέτρων ή λιγότερο» και προσγειώθηκε στην Ανατολική Θάλασσα, γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως η τροχιά του πυραύλου, και καταδίκασε την εκτόξευση ως απειλή «για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας».

Αυτή είναι η 32η ημέρα φέτος που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυραυλική δοκιμή, σύμφωνα με καταμέτρηση του CNN. Ο απολογισμός περιλαμβάνει τόσο βαλλιστικούς πυραύλους όσο και πυραύλους κρουζ. Αντίθετα, πραγματοποίησε μόνο τέσσερις δοκιμές το 2020 και οκτώ το 2021.

Η νέα πρόκληση απο την Πιονγιάνγκ σημειώνεται κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αγωνίζονται για τον έλεγχο του Κογκρέσου. Επίσης σήμερα (9/11), ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν πύραυλος εδάφους-αέρος SA-5 της σοβιετικής εποχής, όχι βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, όπως είχε ισχυριστεί τότε.

Στις 2 Νοεμβρίου, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έως και 23 πυραύλους ανατολικά και δυτικά της κορεατικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένου του πλέον αναγνωρισμένου SA-5, ο οποίος προσγειώθηκε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μετά τη διαίρεση του Κορέα.

Το γενικό επιτελείο της χώρας είπε ότι ο πύραυλος προσγειώθηκε σε διεθνή ύδατα 167 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Ulleung της Νότιας Κορέας, περίπου 26 χιλιόμετρα νότια της Βόρειας μεθοριακής Γραμμής - τα de facto διακορεατικά θαλάσσια σύνορα, τα οποία η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει.

Τα συντρίμμια από τον πύραυλο διασώθηκαν από τη θάλασσα και παρουσιάστηκαν στον Τύπο στο Υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ την Τετάρτη. Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο αυξάνονται σταθερά φέτος, με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να απαντούν στις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ ενισχύοντας κοινές ασκήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς και τις δικές τους δοκιμές πυραύλων.

Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί επίσης επί του παρόντος τις δικές της αυτόνομες ασκήσεις σε μια ετήσια άσκηση που δίνει έμφαση στις αμυντικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Γενικό Επιτελείο. Οι ασκήσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη.

Τη Δευτέρα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δημοσίευσαν εικόνες που φέρονται να δείχνουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων της περασμένης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι αυτό που αποκάλεσε «απερίσκεπτη στρατιωτική υστερία» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους οδήγησε τη χερσόνησο σε «ασταθή αντιπαράθεση». Οι πυραύλοι και οι ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας της Πιονγκγιάνγκ αποδεικνύουν τη «βούλησή της να αντιμετωπίσει τη συνδυασμένη αεροπορική άσκηση του εχθρού», ανέφερε η έκθεση.

Οι ΗΠΑ και οι διεθνείς παρατηρητές προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται να προετοιμάζεται για υπόγεια πυρηνική δοκιμή, με δορυφορικές εικόνες να δείχνουν δραστηριότητα στο χώρο πυρηνικών δοκιμών. Μια τέτοια δοκιμή θα ήταν η πρώτη του απομονωμένου έθνους εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.