ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: «Λουκέτο» στο γραφείο των Βρυξελλών - «Πόλεμος» με την ΕΕ ;

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις απο το Twitter
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις απο το Twitter
ΑΡ

Το Twitter έκλεισε το γραφείο του στις Βρυξέλλες, πυροδοτώντας φόβους για το εάν θα συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες της ΕΕ για την αστυνόμευση περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Το Twitter έβαλε λουκέτο στο γραφείο του στις Βρυξέλλες, πυροδοτώντας φόβους για το εάν θα συμμορφωθεί η πλατφόρμα με τους νέους κανόνες της Ευρώπης για την αστυνόμευση περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η εφημερίδα Financial Times έγραψε χθες (24/11) ότι οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής ψηφιακής πολιτικής του Twitter, Ντάριο Λα Νάσα και Τζούλια Μόζερ, αποχώρησαν από την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα. Το γραφείο είναι πλέον κλειστό μετά την παραίτηση τεσσάρων άλλων στελεχών στο πλαίσιο μαζικών απολύσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι οποίες απομάκρυναν περίπου 7.500 υπαλλήλους.

Η Μόζερ και ο Λα Νάσα ηγήθηκαν των προσπαθειών του Twitter να συμμορφωθεί με τον νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα και θέτει νέους κανόνες για το πώς οι πλατφόρμες πρέπει να κρατούν τους χρήστες ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Τα πρώην στελέχη «επέζησαν» από τις απολύσεις στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά μπορεί να αποχώρησαν μετά το τελεσίγραφο του νέου αφεντικού του Twitter, Έλον Μασκ προς τους εργαζόμενους να δεσμευτούν στη «σκληροπυρηνική εργασιακή κουλτούρα» και να εργάζεονται πολλές ώρες ή αλλιώς να φύγουν από την εταιρεία με αποζημίωση απόλυσης τριών μηνών. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης συναντήθηκε με εκπροσώπους του Twitter στο Δουβλίνο και ζήτησε από την εταιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση της, σε μία σειρά από ζητήματα. Οι αποφάσεις της Twitter Inc για το κλείσιμο του γραφείου της στις Βρυξέλλες, αλλά και για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, προκαλούν ανησυχίες δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Οι εκπρόσωποι της Twitter διαβεβαίωσαν για τη δέσμευση της εταιρίας να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο Επίτροπος Ρέιντερς σημείωσε τη δέσμευση αυτή και ζήτησε από την Twitter να τη μεταφράσει σε συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες του 51χρονου δισεκατομμυριούχου ως ιδιοκτήτης του Twitter σημαδεύτηκαν από μια σημαντική αναθεώρηση στους κανόνες και μία σειρά από γρήγορες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Parag Agrawal και περίπου του μισού προσωπικού της.

Οι τελευταίες αποχωρήσεις προσωπικού ακολουθούν μια παρόμοια τάση εργαζομένων σε όλο τον κόσμο να εγκαταλείπουν την εταιρεία. Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε μετά το τελεσίγραφο του Μασκ από την εφαρμογή στο χώρο εργασίας Blind, έδειξαν ότι το 42% των εργαζομένων στο Twitter επέλεξαν την απάντηση «Επιλογή εξόδου, είμαι ελεύθερος!»

Το ένα τέταρτο είπε ότι επέλεξε να μείνει «απρόθυμα» και μόνο το 7% των συμμετεχόντων είπε ότι έκανε κλικ στο «ναι θέλων να μείνω, είμαι σκληροπυρηνικός».

Το αφεντικό της SpaceX και της Tesla, που ολοκλήρωσε την αγορά του Twitter, καταβάλλοντας 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, έχει εκφράσει ανησυχίες για το εάν η πλατφόρμα του θα παραμείνει ασφαλής, αφού αντέστρεψε τις απαγορεύσεις σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα, ενώ δεσμεύεται επίσης να χαλαρώσει τους κανόνες εποπτείας περιεχομένου.

Επίσης εγείρονται ερωτήματα για το εάν ο Μασκ θα συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τα δεδομένα. Την Πέμπτη (24/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι οι αφαιρέσεις ρητορικής μίσους από το Twitter είχαν μειωθεί κατά περίπου 5% από έτος σε έτος. Ο Μασκ ανέβαλε επίσης την επανεκκίνηση της συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue μετά τη χρήση της δυνατότητας blue tick από μιμητές στο Twitter.

Το νέο πλαίσιο των κανόνων είναι γνωστό ως Digital Services Act, ενώ θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο του 2024, απαιτώντας από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να κάνουν περισσότερα για την επιτήρηση του διαδικτύου αναφορικά με τις αναρτήσεις παράνομου περιεχομένου διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα 6% επί των ετήσιων εσόδων τους σε παγκόσμιο επίπεδο.