ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Γιατί ο Μασκ κήρυξε πόλεμο στην Apple - Η «μάχη των γιγάντων»

Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ
Α.Ρ

Με μια σειρά από αναρτήσεις ο Έλον Μασκ κήρυξε πόλεμο στον κολοσσό της Apple, κατηγορώντας τον ότι αποκλείει το Twitter από το App Store και ότι έχει σταματήσει να διαφημίζεται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, o Έλον Μασκ κήρυξε και επίσημα πόλεμο στη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας, την Apple, σε μία ακόμη πολυσυζητημένη κίνηση μετά την επεισοδιακή εξαγορά του Τwitter. Ο Μασκ υποστήριξε σε μια σειρά από tweets ότι η Apple απείλησε να αφαιρέσει την εφαρμογή Twitter από το App Store ως μέρος της διαδικασίας εποπτείας ελέγχου εφαρμογών.

Κατηγόρησε την Apple για λογοκρισία και μονοπωλιακές πρακτικές, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό» τις διαφημίσεις στο Twitter, ενώ αναρωτιέται αν η Apple και ο διευθύνων σύμβουλός της Tιμ Κουκ «μισούν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική».

«Η Apple έχει επίσης απειλήσει να αποκλείσει το Twitter από το App Store της, αλλά δεν μας λέει γιατί», έγραψε ο Μασκ. Σε άλλα tweets που κυκλοφόρησαν το πρωί της Δευτέρας (28/11) χαρακτήρισε τις χρεώσεις του App Store της Apple «μυστικό φόρο 30%» και διεξήγαγε μια δημοσκόπηση ρωτώντας εάν «η Apple πρέπει να δημοσιεύσει όλες τις ενέργειες λογοκρισίας που έχει κάνει και επηρεάζουν τους πελάτες της». Υποστήριξε επίσης ότι η Apple έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των διαφημίσεών της από το Twitter.

Το App Store της Apple είναι ο μόνος τρόπος διανομής λογισμικού σε iPhone. Εάν αποσυρόταν η εφαρμογή Twitter, το κοινωνικό δίκτυο θα έχανε μία από τις κύριες πλατφόρμες διανομής του, αν και η υπηρεσία παραμένει διαθέσιμη στον ιστό.

Επιπλέον, η Apple απαιτεί από τους κατασκευαστές εφαρμογών iPhone να πληρώνουν μεταξύ 15% και 30% όλων των ψηφιακών προϊόντων που πωλούνται μέσω των εφαρμογών τους. Ο Μασκ είπε ότι ένα από τα σχέδιά του για το Twitter είναι να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από συνδρομές, όπως το Twitter Blue, το οποίο προσφέρεται μέσω της εφαρμογής iPhone. Εάν πετύχαινε τους στόχους του ο Μασκ, η Apple θα εισέπραττε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη διαδικασία.

Η Apple έχει αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με τις χρεώσεις και τις πολιτικές της στο App Store και από άλλες εταιρείες όπως το Spotify και η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Epic Games, αλλά ο Mασκ είναι γνωστός στο να προσελκύει την παγκόσμια προσοχή και μπορεί να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση της Apple στον έλεγχο της διανομής εφαρμογών iPhone μέχρι στιγμής.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει τα tweet του Μασκ, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Apple παρακολουθεί στενά το κοινωνικό δίκτυο για να δει εάν παραβιάζει οποιαδήποτε πολιτική του App Store. Εκπρόσωποι από εφαρμογές που περιλαμβάνουν το App Store της Apple καθώς και το Google Play για συσκευές Android, επικοινώνησαν με το Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Mασκ και ο ιστότοπος είδε ένα κύμα ρητορικής μίσους, σύμφωνα με άρθρο των New York Times.

Ο Phil Schiller, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της Apple που επιβλέπει το App Review, διέγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Mασκ τοποθετείται δημοσίως κατά άλλων δισεκατομμυριούχων, αφού στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική μέσω του Twitter σε επιχειρηματίες όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς.