ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική στιγμή: Η χειραψία της πριγκίπισσας Νταϊάνας με ασθενή με HIV

Ιστορική στιγμή: Η χειραψία της πριγκίπισσας Νταϊάνας με ασθενή με HIV

Τον Απρίλιο του 1987, η πριγκίπισσα Νταϊάνα εγκαινίασε στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου την πρώτη ειδικά κατασκευασμένη μονάδα HIV/Aids. Η παρουσία της εκεί έμεινε στην ιστορία.

Μια ιστορική στιγμή για τη Βρετανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο αναβίωσε μέσα από μια ανάρτηση στο Tiktok. Πίσω στο 1987, η πριγκίπισσα Νταϊάνα έσφιξε το χέρι ενός ασθενούς με HIV.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1987, η πριγκίπισσα Νταϊάνα εγκαινίασε στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου την πρώτη ειδικά κατασκευασμένη μονάδα HIV/Aids του Ηνωμένου Βασιλείου που φρόντιζε αποκλειστικά ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Μπροστά στις κάμερες των ΜΜΕ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα έσφιξε το χέρι ενός άνδρα που έπασχε από την ασθένεια. Το έκανε χωρίς γάντια, αμφισβητώντας δημόσια την αντίληψη ότι ο HIV/Aids μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την αφή.

Ένας νοσηλευτής που ήταν στον θάλαμο την εποχή της επίσκεψης της πριγκίπισσας της Ουαλίας μίλησε στο Witness για μια «στιγμή ορόσημο» στον αγώνα κατά του HIV/Aids.

Το βίντεο δείχνει την χειραψία της πριγκίπισσας Νταϊάνας με έναν ασθενή με HIV/AIDS, ενώ το στίγμα γύρω από τον ιό ήταν τεράστιο και ανεξερεύνητο τη δεκαετία του 1980, έχει γίνει, πλέον, viral στο TikTok.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του HIV/AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγνώστηκε το 1981 και έφερε το ίδιο στίγμα που είχε και στις ΗΠΑ, με πολλούς ασθενείς να εξοστρακίζονται, συμβάλλοντας στον ηθικό πανικό και το φόβο που σχετιζόταν με τον ιό.

Αναπτύχθηκε επίσης η λανθασμένη πεποίθηση ότι ο ιός μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του αγγίγματος, αν και αυτό αποδείχθηκε αβάσιμο από τους επαγγελματίες της ιατρικής.

Από τότε που βρέθηκε στη βασιλική οικογένεια, με τον γάμο της το 1981, η Νταϊάνα είχε εντοπίσει τομείς φιλανθρωπικού έργου που δεν είχαν προηγουμένως βρεθεί στο επίκεντρο των προηγούμενων ανησυχιών των πριγκιπισσών, όπως αυτοί που σχετίζονταν με τους άστεγους και τον εθισμό.

Ένα δημοσίευμα της Daily Mirror την επομένη της επίσκεψης της πριγκίπισσας στο νοσοκομείο, με τίτλο «Di’s Hand of Hope» (Το χέρι της ελπίδας της Di), αποκάλυψε ότι η ίδια είχε ζητήσει προσωπικά να τραβηχτεί μια φωτογραφία που την έδειχνε να σφίγγει το χέρι ενός ασθενούς χωρίς να φοράει γάντια για να δείξει στους ανθρώπους ότι ήταν ασφαλές να το κάνουν.

Πολλοί από εκείνους που νοσηλεύονταν στον θάλαμο για ασθένειες που σχετίζονται με τον ιό HIV/AIDS αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν, επειδή λόγω του επιζήμιου στίγματος φοβόντουσαν ότι θα τους αναγνώριζαν.

Την ημέρα της επίσκεψης ένας άνδρας συμφώνησε να λάβει μέρος στη φωτογράφηση με τον όρο να μην φαίνεται το πρόσωπό του. Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε τότε στην Daily Mirror: «Οι υπόλοιποι ασθενείς ήταν ανένδοτοι ότι δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν, αλλά αυτός ο άνδρας συμφώνησε ότι μπορεί να έκανε κάτι καλό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα πλαϊνό δωμάτιο με έναν μόνο φωτογράφο, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να τον αναγνωρίσει κανείς».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube