ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φόβοι για «λουκέτο» στις παμπ λόγω ενεργειακής κρίσης

Κινδυνεύουν οι ιστορικές παμπ της Βρετανίας
Κινδυνεύουν οι ιστορικές παμπ της Βρετανίας
ΑΡ

Βρετανία: Οι παμπ φοβούνται ότι μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν οριστικά αν δεν λάβουν υποστήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας, προειδοποιούν οι υπεύθυνοι του κλάδου

Ειδικοί του κλάδου λένε ότι το τριπλό οικονομικό σοκ που προκάλεσαν ο κορονοϊός, το Brexit και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες στον τομέα της ψυχαγωγίας και ότι τώρα η ενεργειακή κρίση μπορεί να αποδειχθεί το σημείο καμπής.

Πολλές παμπ και ζυθοποιίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγκαστούν να κλείσουν οριστικά τις πόρτες τους καθώς αντιμετωπίζουν απώλειες χωρίς περαιτέρω ενεργειακή υποστήριξη, προειδοποίησαν οι ιθύνοντες της βιομηχανίας.

Σε μια νέα έκθεση της Frontier Economics, που εκπονήθηκε για τη British Beer and Pub Association (BBPA), οι υπολογισμοί έδειξαν ότι όταν οι λογαριασμοί ενέργειας επιστρέψουν στην κανονική τους τιμή μετά τη λήξη του κυβερνητικού προγράμματος ελάφρυνσης λογαριασμών τον Μάρτιο, οι παμπ και οι ζυθοποιίες θα κατέγραφαν μέση απώλεια 20%.

Έδειξε ότι το ενεργειακό κόστος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη βιωσιμότητά τους και «θα ήταν ακόμη πιο θανατηφόρο» όταν τελειώσει το πρόγραμμα ανακούφισης. Αυτό προστίθεται στον πληθωρισμό κόστους σε άλλα τμήματα των επιχειρήσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και ποτών, των βασικών εμπορευμάτων και των μισθών.

Η Τζέμα Γκάρντενερ, η οποία διευθύνει το The York Hotel, μια παμπ με δωμάτια στο Morecambe, είπε: «Οι λογαριασμοί ενέργειας δεν είναι μόνο εκβιαστικοί, αλλά ο προμηθευτής μας έχει επίσης προσθέσει επιπλέον απροσδόκητες χρεώσεις εκτός των τυπικών μας τιμών. Δυσκολευόμαστε με τους λογαριασμούς μας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τους πελάτες μας, και έτσι μας στριμώχνουν και στα δύο άκρα»

«Έχουμε αρχίσει να προσφέρουμε δωρεάν φαγητό για να ενθαρρύνουμε τους πελάτες να έρθουν και να αγοράσουν ποτά» Η Έμα ΜακΚλάρκιν, διευθύνουσα σύμβουλος της BBPA, δήλωσε: «Μια μακροπρόθεσμη εγγύηση ότι το ενεργειακό κόστος και τα συμβόλαια θα είναι δίκαια και λογικά όταν η άνοιξη δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα για τις παμπ και τις ζυθοποιίες μας.

Παρατεταμένη πίεση

Ο Tιμ Μπλακ αναπληρωτής διευθυντής λιανικής και καταναλωτών της Frontier Economics, δήλωσε: «Τα πρόσφατα οικονομικά σοκ του COVID, του Brexit και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ασκήσει συνεχή πίεση στις επιχειρήσεις.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο τομέας των παμπ και της ζυθοποιίας αντιμετωπίζει έναν συνδυασμό αυξανόμενων δαπανών -κυρίως ενέργειας αλλά και πρώτων υλών και μισθών- και πτώσης της ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους ενόψει των σοβαρών πιέσεων κόστους ζωής.

«Ενώ υπάρχουν διαφορετικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και αβεβαιότητα στις προοπτικές, τα υποκείμενα οικονομικά στοιχεία του κλάδου καθιστούν απίστευτα δύσκολη την απορρόφηση αυτών των κραδασμών – και ορισμένες εταιρείες θα αγωνιστούν για να επιβιώσουν».

Πηγή: Sky News