ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διεκδικεί την έδρα της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος

Γαλλία: Διεκδικεί την έδρα της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος
AP

Γαλλία: Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 με το Παρίσι να βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις που διεκδικούν την έδρα της νέας Αρχής

Το Παρίσι θα είναι μία από τις πόλεις που θα διεκδικήσουν την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η δημιουργία αυτού του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, σκοπός του οποίου είναι να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αποφασίστηκε το 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος του θα είναι η σύγκλιση και η εναρμόνιση των πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ στον τομέα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Στον οργανισμό θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και διοικητικά στελέχη από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, ο δε ετήσιος προϋπολογισμός του, που θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα είναι της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα βασικά επιχειρήματα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών υπέρ της υποψηφιότητας του Παρισιού είναι η τεχνογνωσία και οι καλές επιδόσεις της Γαλλίας στον τομέα της αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του Παρισιού όπου ήδη βρίσκονται εγκατεστημένοι άλλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, καθώς και το γεγονός ότι συνδέεται αεροπορικά με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Φρανκφούρτη, η Βιέννη, η Μαδρίτη και το Βίλνιους είναι επίσης πόλεις υποψήφιες για την έδρα του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού, η δε σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί του χρόνου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων