ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στο Περού: Υπό κράτηση ο πρόεδρος Καστίγιο

Ραγδαίες εξελίξεις στο Περού: Υπό κράτηση ο πρόεδρος Καστίγιο
AP

Περού: Μετά την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο, η αντιπρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε κλήθηκε στο Κογκρέσο για να ορκιστεί απόψε πρόεδρος

Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Πέδρο Καστίγιο τέθηκε υπό κράτηση.

Νωρίτερα, το περουβιανό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Καστίγιο, λίγες ώρες αφότου εκείνος ανακοίνωσε τη διάλυση του σώματος και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» βυθίζοντας τη χώρα των Άνδεων στη δίνη συνταγματικής κρίσης.

Αψηφώντας την προσπάθεια του Καστίγιο να διαλύσει το Κογκρέσο, οι βουλευτές προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες σε ψηφοφορία και 101 τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής του προέδρου.

Μόλις έξι βουλευτές καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές.

Η αντιπρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε κλήθηκε στο Κογκρέσο για να ορκιστεί απόψε πρόεδρος της χώρας.

Σε βίντεο μόλις 3 δευτερολέπτων που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται ο συλληφθείς Πέδρο Καστίγιο υπό κράτηση.

Το διάγγελμα και η διάλυση του Κογκρέσου

Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε τη διάλυση του Κογκρέσου και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης», ο Καστίγιο υπογράμμιζε πως θα σεβαστεί την τρέχουσα οικονομική πολιτική στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, ανακοίνωνε πως τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, σε όλη την επικράτεια του Περού.

Ο Καστίγιο στο διάγγελμά του δήλωνε επίσης ότι θα συγκαλούσε «το συντομότερο δυνατόν» ένα νέο Συντακτικό Κογκρέσο, το οποίο θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα νέο Σύνταγμα σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους εννέα μήνες.

«Το δικαστικό σύστημα, η δικαστική εξουσία, η εισαγγελία, το εθνικό συμβούλιο δικαιοσύνης, το συνταγματικό δικαστήριο κηρύσσονται σε κατάσταση αναδιοργάνωσης», πρόσθεσε, ζητώντας από όσους κατέχουν παράνομα όπλα «να τα παραδώσουν στην εθνική αστυνομία εντός 72 ωρών».

Η εθνική αστυνομία «θα επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών, για αυτό θα της δοθούν οι αναγκαίοι πόροι», συνέχισε, καλώντας την κοινωνία των πολιτών «να στηρίξει τις αποφάσεις αυτές που θα μας επιτρέψουν να θέσουμε τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης», δήλωνε ο Καστίγιο.

«Πραξικόπημα καταδικασμένο σε αποτυχία»

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε «πραξικόπημα» όσα ανακοίνωσε ο Καστίγιο και κάλεσε το Κογκρέσο να αναθέσει την εξουσία στην αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε.

«Είναι ένα πραξικόπημα καταδικασμένο σε αποτυχία, το Περού θέλει να ζήσει σε δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φρανσίσκο Μοράλες στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Σε βάρος του Πέδρο Καστίγιο εκκρεμούν επίσης έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος καταγγέλλει μια πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ενώ χαίρει ασυλίας μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Ιούλιο του 2026.