ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Καλιφόρνια: Σεισμός με 2 νεκρούς, τραυματίες και ζημιές

Ισχυρός σεισμός έπληξε την Καλιφόρνια
Ισχυρός σεισμός έπληξε την Καλιφόρνια
ΑΡ

Σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έπληξε την Καλιφόρνια προκαλώντας καταστροφές και τραυματισμούς σε αγροτικές περιοχές της πολιτείας

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε μια αγροτική περιοχή στην ακτή της Βόρειας Καλιφόρνια, αφήνοντας πίσω δύο νεκρούς, 11 τραυματίες και 70.000 πολίτες χωρίς ρεύμα, καθώς επρόκειτο να ξεσπάσει καταιγίδα. Ο σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Καλιφόρνια λίγο μετά τις 2:30 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα)

Δύο νοσοκομεία έμειναν χωρίς ρεύμα και λειτουργούσαν με γεννήτριες. Ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στο Ferndale, μια μικρή κοινότητα περίπου 345 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαν Φρανσίσκο και κοντά στην ακτή του Ειρηνικού. Το επίκεντρο βρισκόταν στην ανοικτή θάλασσα σε βάθος περίπου 16 χιλιομέτρων και ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί.

Αν και η περιοχή, μέρος της αραιοκατοικημένης βόρειας ακτής της Καλιφόρνια, είναι επιρρεπής σε σεισμούς, οι κάτοικοι περιέγραψαν το περιστατικό ως ιδιαίτερα τρομακτικό. Ο 40χρονος κάτοικος της περιοχής, Νταν Ντίξον είπε ότι αυτός και η σύζυγός του κοιμόντουσαν όταν τους ξύπνησε και ταρακούνησε τα πάντα, πετώντας στο έδαφος φωτογραφίες από το σπίτι τους.

«Ήταν ίσως ο πιο βίαιος σεισμός που έχουμε νιώσει τα 15 χρόνια που ζουμε εδώ», είπε. «Μετακίνησε το κρεβάτι μας». Ωστόσο, η κλίμακα της ζημιάς φάνηκε να είναι μικρή σε σύγκριση με την ισχύ του σεισμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γραφείου Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Μπράιαν Φέργκιουσον.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Χάμπολντ δήλωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν, ως αποτέλεσμα «ιατρικών έκτακτων περιστατικών» κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον σεισμό. Οι αρχές έκλεισαν μια σημαντική γέφυρα στο Φέρντέιλ που υπέστη ζημιές. Το κρατικό τμήμα αυτοκινητοδρόμων δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει ένα κατεστραμμένο πεζοδρόμιο.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Mike McGuire είπε ότι υπήρξε μια επιβεβαιωμένη πυρκαγιά, μερικές κατασκευές ξηλώθηκαν από τα θεμέλιά τους και το δημοτικό σύστημα ύδρευσης υπέστη ζημιές Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν 12 ώρες μετά τον σεισμό. Η Caroline Titus, κάτοικος του Φέρντέιλ δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο στο σκοτεινό σπίτι της με έπιπλα και σπασμένα πιάτα.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε μια περιοχή γνωστή ως Triple Junction Mendocino, όπου συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάκες, λίγες μέρες μετά από έναν μικρό σεισμό μεγέθους 3,6 βαθμών που έπληξε την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ξυπνώντας χιλιάδες ανθρώπους πριν από τις 4 το πρωί του Σαββάτου και προκαλώντας μικρές ζημιές. Αυτός ο σεισμός είχε επίκεντρο το El Cerrito, περίπου 25 χιλιόμετρα οδικώς από το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο.