ΚΟΣΜΟΣ

«Ένοπλες ομάδες» ευθύνονται για τη σφαγή στη Χούλα

«Ένοπλες ομάδες» ευθύνονται για τη σφαγή στη Χούλα

Η σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα, στην κεντρική Συρία, διαπράχθηκε από «ένοπλες ομάδες», σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι συριακές αρχές.

«Ένοπλες ομάδες σκότωσαν φιλήσυχες οικογένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Κάσεμ Τζαμαλεντίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι αυτές οι οικογένειες «αρνήθηκαν να εξεγερθούν κατά του κράτους και διαφωνούσαν με τις ένοπλες ομάδες», αναφερόμενος στην ένοπλη αντιπολίτευση που μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κυριότερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε σήμερα από τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν να αυξήσει από 300 σε 3.000 τον αριθμό των παρατηρητών που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να επιβλέπουν την εκεχειρία.

Το Συμβούλιο κάλεσε τον Aνάν «να δράσει ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διεθνών παρατηρητών από 300 σε 3.000 και να δημιουργήσει μόνιμες θέσεις σε κρίσιμες ζώνες που είναι θέατρο βομβαρδισμών και μόνιμων επιθέσεων από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του καθεστώτος».

Οι άοπλοι παρατηρητές, η θητεία των οποίων λήγει στα μέσα Ιουλίου, έχουν αναπτυχθεί σε 10 πόλεις της Συρίας.

Το Συμβούλιο ζήτησε από τον Ανάν «να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αποστολής σε επαρχίες που είναι στο στόχαστρο του καθεστώτος, όπως η Χομς, η Ραστάν, η Χούλα, η Χάμα, η τζάμπαλ αλ Ζαουίγια και τα περίχωρα της Δαμασκού».