ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν και Reuters – Μια κόντρα με παρελθόν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP Photo

Κατά του διεθνούς πρακτορείου Reuters έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφορμή για την ενόχληση του Ερντογάν στάθηκε η δημοσίευση αγγελίας για την πρόσληψη αναπληρωτή προϊσταμένου του γραφείου του στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρεντίν Αλτούν αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, το «περιεχόμενο της αγγελίας εργασίας θεωρήθηκε «προπαγανδιστικό».

«Το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντί για αυτό, χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη εκδοχή σχετικά με το τι συνέβη με τις “σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις” στην Τουρκία επί κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν μόνο σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο», είπε ο Αλτούν, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι αυτό δημοσιογραφία και το πρακτορείο θα πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους εάν μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι συμβαίνει και να μην χρησιμοποιήσει την υποκειμενική του προσέγγιση για να κατευθύνει την ειδησεογραφία του».

Από την πλευρά του, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε την αγγελία «πολιτικό μανιφέστο» κατά του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Reuters στην Τουρκία, Τζόναθαν Σπάισερ, θεωρείται «απειλή» για την τουρκική κυβέρνηση, καθώς οι θέσεις που παίρνει δεν είναι καθόλου αρεστές στον Ερντογάν και στην κυβέρνησή του.

Σημειώνεται ότι την εν λόγω αγγελία δημοσίευσε ο προϊστάμενος του Reuters στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η κεντρική διοίκηση του πρακτορείου δεν έχει πάρει καμία θέση για την αντίδραση της Άγκυρας.

Σύγκρουση Reuters και τουρκικής κυβέρνησης

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το πρακτορείο Reuters και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται στα μαχαίρια.

O Σπάισερ, κατά το παρελθόν είχε καταφερθεί ακόμα και εναντίον του ίδιου του Ερντογάν. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται «κόκκινο πανί» για την τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο επικεφαλής του γραφείου του Reuters στην Τουρκία ασκεί σχεδόν σε καθημερινής βάση δριμεία κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν για την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική που ασκεί. Έχει, μάλιστα, σταθεί υπέρ της Ελλάδος και κατά των συνεχών προκλήσεων από πλευράς Ερντογάν.

Τι αναφέρει η επίμαχη αγγελία

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες της εξουσίας του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική δύναμη με παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική.

Αναζητούμε κάποιον με δυνατές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την ομάδα του πρακτορείου που καλύπτει μια κρίσιμη περίοδο της διακυβέρνησης Ερντογάν – με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες».