bloodbath
Πηγή: Pixabay
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η δολοφονία της οικογένειας Miyazawa

Μια μαζική δολοφονία στις 30 Δεκεμβρίου του 2000 συντάραξε το Τόκιο. Παρά τα χιλιάδες στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, ο δράστης παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστος.

Τον Δεκέμβριο του 2000 μια μαζική δολοφονία συγκλόνισε το Τόκιο, καθώς ξεκληρίστηκε μια ολόκληρη οικογένεια και ο δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ, παρά τα χιλιάδες στοιχεία που άφησε πίσω.

Η οικογένεια Miyazawa δολοφονήθηκε την προ-παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι συνθήκες γύρω από το μακελειό ήταν εξαιρετικά περίεργες.

Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως ο φόνος της Setagaya, η οποία ήταν η περιοχή όπου έμενε η οικογένεια.

Η οικογένεια Miyazawa

Ο Mikio Miyazawa, ο 44χρονος πατέρας της οικογένειας, εργαζόταν για την Interbrand, μια εταιρεία μάρκετινγκ με έδρα το Λονδίνο. Συνάδελφοί του τον περιέγραφαν ως «συμπαθητικό». Ισχυρίστηκαν ότι ήταν «το είδος του άντρα που τα πήγαινε καλά με όλους - σίγουρα δεν ήταν το είδος του ανθρώπου που κάνει εχθρούς».

Η Yasuko Miyazawa, η 41χρονη μητέρα και η σύζυγος χαρακτηριζόταν ως ευγενική και συμπονετική από όλους, ήταν μια δασκάλα που περνούσε πολύ χρόνο της με τα δύο παιδιά της, την 8χρονη Niina και τον 6χρονο Rei.

Η Niina πήγαινε στη δευτέρα δημοτικού και ήταν κατά γενική ομολογία ένα τυπικό κοριτσάκι. Ήταν παιχνιδιάρα, διασκέδαζε και απολάμβανε το ποδόσφαιρο και το μπαλέτο, στα οποία ήταν πολύ δραστήρια.

Ο Mikio και η Yasuko Miyazawa είχαν μετακομίσει στο σπίτι τους στη Setagaya το 1990. Εκείνη την εποχή, ήταν μια αναπτυσσόμενη περιοχή με περισσότερες από 200 οικογένειες. Το κτήριο που έμεναν ήταν χωρισμένο σε δύο σπίτια. Στο ένα έμεναν οι Miyazawa και στο διπλανό η οικογένεια της Yasuko, η μητέρα της, κυρίως, αλλά και η αδερφή της με τον κουνιάδο της.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς ο δήμος ήθελε να επεκτείνει το πάρκο που βρισκόταν πίσω από το σπίτι. Οι Miyazawa σχεδίαζαν και εκείνοι να μετακομίσουν κάποια στιγμή, αλλά τελικά δεν πρόλαβαν. Ήταν μια από τις τελευταίες οικογένειες που έμειναν πίσω και τα προβλήματα είχαν ήδη αρχίσει.

Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, ο Mikio τσακώθηκε με μια ομάδα εφήβων στο skate park που έκαναν πολύ θόρυβο. Μάρτυρας ανέφερε ότι τον είδε να λογομαχεί και με μια ιαπωνική συμμορία.

Η Yasuko από την άλλη είχε παρατηρήσει από τις 25 Δεκεμβρίου ένα άγνωστο αυτοκίνητο να είναι παρκαρισμένο συνέχεια έξω από το σπίτι τους, κάτι που της έκανε εντύπωση. Επίσης, στις 27 του μήνα, είδαν έναν άντρα γύρω στα 40 να τριγυρνά έξω από το σπίτι.

image-asset.jpg
Το σπίτι της οικογένειαςunresolved.me

Τις επόμενες ημέρες, η αστυνομία έκανε λόγο για έναν άντρα που εντοπίστηκε κοντά στον σταθμό του τρένου και θεωρούν ότι αγόρασε μαχαίρι.

Η 30ή Δεκεμβρίου, προ-παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ήταν η τελευταία ημέρα για την οικογένεια Miyazawa.

Η μοιραία νύχτα

Γύρω στις 7:00 εκείνο το βράδυ, η Yasuko τηλεφώνησε στη μητέρα της. Τη ρώτησε αν ήθελε να επισκεφτεί την εγγονή της.

Η τελευταία καταγεγραμμένη δραστηριότητα που έχουμε για την οικογένεια Miyazawa είναι ένα e-mail, το οποίο διαβάστηκε γύρω στις 10:38 εκείνο το βράδυ. Ήταν ο Mikio που διάβαζε ένα e-mail από τη δουλειά του, το οποίο προστατευόταν με κωδικό πρόσβασης, που σημαίνει ότι μόνο εκείνος θα μπορούσε να το ανοίξει.

Γύρω στις δέκα εκείνο το βράδυ, ένας μάρτυρας που περπατούσε στο πάρκο πίσω από το σπίτι της οικογένειας Miyazawa άκουσε κάτι που έμοιαζε με καυγά.

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, ένα μέλος της οικογένειας της Yasuko από το διπλανό σπίτι άκουσε έναν δυνατό χτύπο. Δεν ήταν σίγουροι για την ακριβή ώρα, αλλά μπόρεσαν να την υπολογίσουν αργότερα με βάση το πρόγραμμα των τηλεοπτικών εκπομπών εκείνης της εποχής.

Σε κοντινή απόσταση από το σπίτι των Miyazawa, ένας οδηγός ταξί πήρε τρεις επιβάτες, οι οποίοι του φάνηκαν παράξενοι. Ήταν απολύτως ήσυχοι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής και η ώρα ήταν αρκετά μετά τα μεσάνυχτα. Αυτό ήταν περίεργο γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή σχεδόν ποτέ κανείς δεν κυκλοφορούσε τόσο αργά.

Όπως θυμήθηκε αργότερα ο ταξιτζής, ένας από τους άνδρες είχε μια πληγή πάνω του και άφησε μια κηλίδα αίματος στο πίσω κάθισμα. Ο οδηγός θυμάται ότι αυτό ήταν πολύ περίεργο.

Το επόμενο πρωί, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η μητέρα της Yasuko προσπάθησε να τηλεφωνήσει στην κόρη της για να κάνει σχέδια για τη μέρα, ωστόσο το τηλέφωνο δεν καλούσε καν. Κάποιος είχε κόψει τα καλώδια.

Τότε πήγε δίπλα για να βρει την κόρη της, αλλά αυτό που αντίκρισε έμελλε να την στοιχειώσει για πάντα.

Μπαίνοντας στο σπίτι βρήκε πρώτα το πτώμα του Mikio κάτω από τη σκάλα. Ο 44χρονος πατέρας έφερε πολλαπλές μαχαιριές. Στον επάνω όροφο βρήκε τα πτώματα της κόρης της και των δύο παιδιών. Η Yasuko και η Niina έφεραν επίσης πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι και μάλιστα πιο βάναυσα από του Mikio. Ο 6χρονος Rei βρέθηκε στο δωμάτιο του στραγγαλισμένος, ενώ η αστυνομία εικάζει ότι ήταν το πρώτο άτομο που σκότωσε ο δράστης.

Τα ευρήματα

Η αστυνομία του Τόκιο βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σκηνή βγαλμένη από θρίλερ.

Οι αρχές ξεκίνησαν να συλλέγουν στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος και παράλληλα να παίρνουν καταθέσεις από τους συγγενείς και τους γείτονες. Προς έκπληξή τους υπήρχε πληθώρα στοιχείων.

Τα τραύματα που είχε υποστεί ο Mikio, πολλαπλές μαχαιριές, ήταν κυρίως επικεντρωμένα στο λαιμό του. Το μαχαίρι που ήταν και το όπλο του εγκλήματος βρέθηκε στην κουζίνα του σπιτιού και ταίριαζε με το μαχαίρι που είχε αγοραστεί στην περιοχή από τον άγνωστο άντρα. Το μαχαίρι ήταν σπασμένο προφανώς από τη σφοδρότητα των χτυπημάτων. Ωστόσο, αυτό ήταν μόνο το ένα όπλο.

Ο δολοφόνος είχε πάρει ένα ακόμα μαχαίρι που βρήκε στην κουζίνα του σπιτιού για να δολοφονήσει τη Yasuko και την κόρη της. Ένα περίεργο στοιχείο ήταν ότι ο Mikio φορούσε ακόμα τα ρούχα της δουλειάς.

Εκτός από τα μαχαίρια, η αστυνομία διαπίστωσε ότι το κουτί πρώτων βοηθειών της οικογένειας ήταν ανοιχτό, πιθανότατα από την Yasuko και τη Niina, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Μερικά κομμάτια επιδέσμου είχαν πάνω το αίμα της 8χρονης Niina.

image-asset-1.jpeg
Οι έρευνες της αστυνομίας στο σπίτιunresolved.me

Στο μπάνιο του επάνω ορόφου η αστυνομία βρήκε περιττώματα από όπου και κατάφεραν να συλλέξουν DNA. Τα στοιχεία που είχε αφήσει ο δολοφόνος πίσω έδειχναν ότι είτε είχε άγνοια για το τι μπορούν να βρουν οι αστυνομικοί είτε ότι ήταν αρκετά αλαζονικός και τα άφησε επίτηδες σαν πρόκληση πιστεύοντας ότι δεν θα τον βρουν ποτέ.

Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ένα σωρό ρούχα που φαίνεται πως άφησε πίσω ο δολοφόνος. Πιθανότατα φορούσε άλλα ρούχα όταν διέπραξε τους φόνους και στη συνέχεια άλλαξε. Τα ρούχα αυτά έμοιαζαν κάπως με τα ρούχα που θα φορούσε ένας νεαρός που κάνει skate. Μάλιστα, σε μια μακρυμάνικη μπλούζα που βρέθηκε, υπήρχαν πάνω κηλίδες αίματος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν ήταν το στιλ ρούχων που θα φορούσε κάποιος από την οικογένεια.

Πέρα από αυτά όμως, ο δολοφόνος άφησε πίσω ένα σακίδιο, ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα skateboards, ένα μαντήλι με ίχνη κολόνιας και άμμος.

Καθώς η αστυνομία συνέχιζε να επεξεργάζεται τα αποδεικτικά στοιχεία ανακάλυψε και ότι το παράθυρο του μπάνιου του δεύτερου ορόφου ήταν πιθανότατα ο τρόπος με τον οποίο ο δολοφόνος είχε μπει στο σπίτι. Η μητέρα της Yasuko θυμάται ότι όταν πήγε το πρωί στο σπίτι βρήκε την πόρτα κλειδωμένη.

Τα στοιχεία οδήγησαν την αστυνομία στην θεωρία ότι ο δολοφόνος, αντί να τραπεί σε φυγή αμέσως μετά τη δολοφονία της οικογένειας Miyazawa, αποφάσισε να μείνει στο σπίτι. Δεν είχε καν μπει στον κόπο να καλύψει τα σώματα των τεσσάρων μελών της οικογένειας, ωστόσο όπως φαίνεται έφαγε, κοιμήθηκε και έφυγε αρκετά αργότερα. Η αστυνομία βρήκε αποτυπώματα πάνω σε ένα κουτί παγωτού, τα οποία δεν ανήκαν σε κανένα από τα μέλη της οικογένειας.

Παρά τα χιλιάδες στοιχεία, το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις μαρτυρίες, η αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να βρει τον δολοφόνο, ή τους δολοφόνους.

image-asset-2.jpeg
Η ευρύτερη περιοχήunresolved.me

Το 2006, με την τεχνολογική εξέλιξη, έγινε εκ νέου προσπάθεια με ιατροδικαστικές εξετάσεις να βρεθεί η ταυτότητα του δράστη. Με τα νέα στοιχεία βρήκαν ότι ο πιθανός δολοφόνος της οικογένειας Miyazawa ήταν μικτής φυλής και πιθανότατα όχι Ιάπωνας πολίτης.

«Ο δολοφόνος ήταν άνδρας Ασιατικής καταγωγής», είχε πει αστυνομική πηγή στο περιοδικό «Japan Today». «Το DNA του έφερε ένα στοιχείο από τον πατέρα του που εμφανίζεται σε έναν στους 13 Ιάπωνες, έναν στους περίπου 10 Κινέζους και έναν στους πέντε περίπου Κορεάτες. Με βάση το μιτοχονδριακό DNA, η μητέρα του είχε έναν πρόγονο που προερχόταν από την περιοχή της νότιας Μεσογείου, πιθανώς γύρω από την Αδριατική».

Ωστόσο, ούτε το DNA οδήγησε την αστυνομία στον δολοφόνο. Μέχρι και σήμερα, 22 χρόνια μετά, δεν κατάφεραν να συνδέσουν την πληθώρα στοιχείων που είχαν στα χέρια τους με τον δολοφόνο.

Αργότερα, υπήρξαν φήμες ότι ήταν τρεις δολοφόνοι και όχι ένας, αλλά ήταν απλώς μία από τις πολλές θεωρίες που αναπτύχθηκαν με τα χρόνια.

image-asset.jpeg
Φόρος τιμής στα θύματαunresolved.me

Θεωρίες

Η πρώτη θεωρία λέει ότι ο δολοφόνος ήταν ένας από τους νεαρούς που έκαναν skate στο πάρκο, με τους οποίους τσακώθηκε ο Mikio. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε γιατί ταιριάζουν τα ρούχα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος και γιατί το πάρκο ήταν δίπλα στο σπίτι. Θα μπορούσε όμως ένας καβγάς με έναν skater να οδηγήσει σε αυτή τη βάναυση μαζική δολοφονία;

Η δεύτερη θεωρία ήταν εκείνη της ληστείας, ωστόσο απορρίφθηκε γρήγορα καθώς δεν φάνηκε να λείπει κάτι από το σπίτι ή να έχουν κλαπεί χρήματα. Ακόμα κι αν κλάπηκαν το ποσό θα ήταν ελάχιστο γιατί δεν αναφέρθηκε καν. Αντιθέτως η πληθώρα στοιχείων έδειξε ότι ο δράστης βολεύτηκε στο σπίτι για όσο χρειάστηκε και μετά τα παράτησε όλα πίσω και έφυγε.

Μία άλλη θεωρία συνδέει τους τρεις παράξενους άνδρες που μετέφερε ο ταξιτζής εκείνο το βράδυ με τον φόνο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν τρεις οι δολοφόνοι, ωστόσο από την έρευνα δεν προέκυψαν τέτοια στοιχεία.

Διαβάστε ακόμα:

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η «νεκρή» νύφη Christina Kettlewell

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Τι απέγινε το «καταραμένο» πλοίο Mary Celeste

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Οι περιπτώσεις Adamski - Godfrey και τα UFO

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ